Ministr Hamáček: Je to oficiální. Superhrubá mzda bude zrušena a daň z příjmu se výrazně sníží

29.08.2020 10:20

Premiér Andrej Babiš a vicepremiér Jan Hamáček se dohodli na zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu na 15 procent. Navíc je v plánu jednorázový příspěvek pro důchodce, ten ale ještě musí schválit vláda, Parlament a podepsat prezident. Babiš s Hamáčkem to oznámili na společné tiskové konferenci.

Ministr Hamáček: Je to oficiální. Superhrubá mzda bude zrušena a daň z příjmu se výrazně sníží
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD zahájila kampaň před podzimními krajskými a senátními volbami.V krizi vás ochráníme- slogan, který představil předseda ČSSD Jan Hamáček

Snížení daně z příjmu se bude týkat všech zaměstnanců, jejichž přijmy jsou menší než 140 tisíc měsíčně. Ti budou příjem danit 15 procenty; ti, kteří vydělávají nad 140 tisíc měsíčně, budou danit stále 23 procenty. Zaměstnancům, kteří mají průměrný plat okolo 36 tisíc korun, v peněžence měsíčně přibyde 1800 korun. 
 
„Jsme přesvědčeni, že musíme dát lidem v tomto období jasný signál, že se o ně postaráme a zkrátka snížíme daň na těch patnáct procent, jak původně ODS slibovala a lidi podvedla. Návrh je tedy sazba 15 procent; sazba 23 procent, tedy čtyřnásobek průměrné mzdy, se nemění,“ sdělil Babiš na tiskové konferenci. 
 

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13771 lidí
 
Velkou radost měl i Jan Hamáček. „Je to oficiální! Superhrubá mzda bude zrušena a daň z příjmu se výrazně sníží. To znamená, že zaměstnanec s průměrným platem si polepší o 1800! Mám obrovskou radost, že jsme se na vládě shodli,“ napsal večer po jednání na svůj facebook. 
 
Dále se také shodli na mimořádném příspěvku k důchodu. 5000 by měli jednorázově dostat všichni lidé, kteří pobírají starobní, invalidní a pozůstalostní penzi. Vyplácení by měl upravit zákon, který ještě musí schválit vláda, Parlament a podepsat prezident Miloš Zeman. 
 
„Navíc chceme přidat jednorázový příspěvek pro důchodce ve výši 5000. Zvláště v době růstu cen je to částka, kterou si zaslouží každý senior pro důstojný život ve stáří. Není možné, aby se staří lidé rozhodovali, jestli mají koupit potraviny, nebo lék,“ i o tom informoval Hamáček.  
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…