Ministr Herman odvolal náměstkyni pro památkovou péči Matouškovou

05.06.2015 20:40

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) odvolal svou náměstkyni pro řízení sekce kulturního dědictví Annu Matouškovou. ČTK to oznámila mluvčí ministerstva Simona Cigánková. Na Matouškovou si již delší dobu stěžovaly památkové asociace, protože je údajně nezvala na jednání o novém památkovém zákoně a nereagovala na jejich připomínky.

Ministr Herman odvolal náměstkyni pro památkovou péči Matouškovou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman na volebním sjezdu KDU-ČSL

Ve funkci ji nahradil dlouholetý ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Vlastislav Ouroda. Matoušková na ministerstvu dál zůstane jako politická náměstkyně za hnutí ANO.

S návrhem nového památkového zákona nesouhlasí asociace na ochranu památek ani sdružení profesionálních památkářů. Říkají, že snižuje rozsah památkové ochrany, nedefinuje ochranu hmotného kulturního dědictví jako veřejný zájem a nepřináší požadované systémové změny. Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví (ASORKD) již dříve ministra vyzvala, aby Matouškovou odvolal.

Na ministerstvu kultury momentálně působí šest náměstků

Ministerstvo kritiku odmítá. Oficiálně také tvrdí, že Matoušková skončila kvůli novému služebnímu zákonu a po vzájemné dohodě. Z úřadu neodchází. "Pan ministr chce akcentovat kulturu připomínání, což bude součástí její agendy," sdělila serveru lidovky.cz Cigánková.

Na ministerstvu kultury tak momentálně je šest náměstků. Kromě Ourody a Matouškové to je náměstkyně pro řízení sekce živého umění Kateřina Kalistová, náměstek pro řízení sekce ekonomické a provozní René Schreier, náměstkyně pro řízení sekce legislativní a mezinárodních vztahů Petra Smolíková a náměstek člena vlády Patrik Košický.

Nový památkový zákon by měla současná vláda po několika neúspěšných pokusech vlád minulých předložit ještě letos. Zákon má nahradit mnohokrát novelizovanou normu z roku 1987, která neodpovídá nejen současným majetkovým poměrům, ale i mnoha dalším aspektům současné ochrany kulturního dědictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…