Ministr Jurečka naznačil, co se dělo na koaliční schůzce k vládní krizi

11.05.2017 15:30

První místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka míní, že koalice má pokračovat. Zároveň doporučil zchladit hlavy. Rozhovor s ním přinesly Lidové noviny.

Ministr Jurečka naznačil, co se dělo na koaliční schůzce k vládní krizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Jurečka se mimo jiné rozhovořil také o atmosféře na koaliční radě, kdy zavládla podle něj poměrně silná emoční diskuse kvůli zveřejněným nahrávkám. „O tom, jak o nás jako o koaličních partnerech ministr financí mluví, jak nás tituluje, kam nás posílá. Ne že bych někdy neřekl peprnější slovo, ale ať už si o nich myslím cokoliv, takhle o nich nemluvím. Závěr jednání byl, aby hnutí ANO oficiálně dodalo nominaci důvěryhodné osoby na pozici ministra financí s tím, že se k tomu pan premiér vyjádří,“ poznamenal Jurečka, ale nechtěl blíže komentovat, zda šlo o náměstkyni šéfa resortu financí Alenu Schillerovou, jejíž jméno se nyní nejčastěji skloňuje, nebo nikoliv. „Hnutí ANO neřeklo, že je to jejich oficiální kandidátka, jen že je to jméno, o kterém uvažují,“ podotkl Jurečka. 

Předčasné volby pak podle Jurečky nedávají příliš logiku. „Problém je, že do začátku prázdnin není možné organizačně stihnout volby nachystat. I kdyby se Poslanecká sněmovna rozpustila, termín stejně spadne do prázdnin. Není dobré mít volby o prázdninách, i s ohledem na volby za čtyři roky,“ dodal.

Koaliční smlouva pak podle jeho slov byla porušena už několikrát. „Smlouva také říká, že pokud má někdo pocit, že porušená byla, má vyvolat dohodovací řízení. Po vyjádření premiéra, že podává demisi celé vlády, mohli kolegové z ANO vyvolat dohodovací řízení. Neudělali to. Prezident není účastníkem koaliční smlouvy, poprvé ho zajímá její znění. Pro prezidenta prostě platí Ústava,“ poznamenal Jurečka. Podle něj by měl prezident Miloš Zeman odvolat Andreje Babiše z postu ministra, jak požaduje premiér, ještě před tím, než odjede do Číny. „Pokud by se rozhodl, že je pro něj důležitější Čína než řešení vládní a ústavní krize, pak by měl Babiše odvolat hned po návratu. Což už je něco, co překračuje všechny myslitelné lhůty,“ poznamenal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…