Ministr Ludvík bude na Kubě jednat o spolupráci a úhradě dluhu

19.01.2017 10:48

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) zamíří na začátku února se sněmovní a podnikatelskou delegací na návštěvu Kuby. Se zemí, která je největším dlužníkem České republiky, bude jednat mimo jiné o možnostech vyrovnání dluhu. Ludvíka přijme také jeho protějšek, kubánský ministr zdravotnictví Roberto Morales Ojeda. ČTK to napsala mluvčí Ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Ministr Ludvík bude na Kubě jednat o spolupráci a úhradě dluhu
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Kuby

Cesta, která byla naplánována už za Ludvíkova předchůdce Svatopluka Němečka (ČSSD), navazuje podle Čechové na zářijovou návštěvu delegace složené ze zástupců ministerstev zdravotnictví, zahraničí a zemědělství na Kubě. „Zdravotnická část delegace předjednala spolupráci v oblasti vzdělávání, výzkumu, klinických testů a zdravotnických záchranných služeb,“ uvedla Čechová.

Jedním z témat únorové cesty by měla být také možnost vyrovnání kubánského dluhu, který ke konci roku 2015 činil v civilních úvěrech přes 6,9 miliardy korun. Podle informací některých médií se totiž prověřuje možnost, že by část dluhu mohla být uhrazena prostřednictvím dodávky léků. Česko u Kuby eviduje i pohledávky ze speciálních úvěrů, které podléhají režimu utajení a týkají se například dodávek vojenského materiálu v minulosti.

Součástí delegace na Kubu budou také členové sněmovního výboru pro zdravotnictví Rostislav Vyzula (ANO) a Jaroslav Krákora (ČSSD) a rovněž podnikatelská delegace.

Podle údajů Ministerstva zahraničních věcí Česká republika v roce 2015 dovezla z Kuby zboží v hodnotě 120 milionů korun, nejvíce se dovážely destiláty a výrobky z tabáku. Česko na Kubu naopak vyvezlo zboží v hodnotě zhruba 890 milionů korun, nejčastěji se jednalo o turbíny a rozvaděče. Podle ministerstva jsou příležitosti pro český export především v oblasti dopravního průmyslu a infrastruktury, energetiky, zemědělství a potravinářství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…