Ministr Němeček bude jednat o chystané klinice čínské medicíny se šéfem královéhradecké nemocnice

13.04.2016 6:41

O přípravách na vybudování kliniky tradiční čínské medicíny ve Fakultní nemocnici Hradec Králové a dosavadních zkušenostech s využitím čínské medicíny v tamní specializované ambulanci bude dnes jednat ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s ředitelem královéhradecké nemocnice Romanem Prymulou.

Ministr Němeček bude jednat o chystané klinice čínské medicíny se šéfem královéhradecké nemocnice
Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Popisek: Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Stavbu kliniky platí Číňani

Vznik kliniky je podmíněn souhlasem vlády se vstupem nemocnice do Nadačního fondu tradiční čínské medicíny, vláda by ho měla dát do konce dubna. Zakládací listina fondu byla podepsána při nedávné návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga. Čínský partner poskytne na vybudování kliniky deset milionů eur (asi 270 milionů korun), stavba má být hotová v dubnu 2018.

Od října 2015 funguje v nemocnici ambulance za účasti čínských specialistů, provozuje akupunkturu či bylinnou terapii. Vyšetřila už stovky pacientů. Průměrné léčení sestává z deseti návštěv, celkem tak ambulance provedla už přes 1000 ošetření, řekl ČTK vedoucí lékař ambulance František Musil.

Ministr využití čínské medicíny podporuje, je podle něj blízká metodám českého lázeňství. Využití vidí u chronických bolestí či psychosomatických onemocnění, v žádném případě při léčení rakoviny či onemocnění srdce.

Organizace lékařů čínskou medicínu odmítají

Purkyňova lékařská společnost a Česká lékařská komora čínskou medicínu odmítají, protože není vědecky ověřená. Většina této léčby podle nich nemá vědecký průkaz účinnosti, je prý na úrovni placeba.

Do budoucna by se Česko mělo podle plánů organizátorů stát centrem čínské medicíny pro střední a východní Evropu, královéhradecká klinika by měla být také vzdělávacím a výzkumným centrem a měla by spolupracovat se šanghajskou nemocnicí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…