Ministr Němeček v televizi vysvětloval, proč končí šéfka nemocnice, na kterou si stěžoval Chovanec

25.06.2014 22:56

Dokáže Ministerstvo zdravotnictví ohlídat své nemocnice? Korupční kauza v Nemocnici Na Homolce naznačuje, že toto hlídání má trhliny. Šéf resortu Svatopluk Němeček prý v tomto směru podniká již určité kroky. Komunistická poslankyně Soňa Marková má ale za to, že otázky související s dnešním policejním zásahem v nemocnici je třeba klást spíše exministrovi Leoši Hegerovi (TOP 09).

Ministr Němeček v televizi vysvětloval, proč končí šéfka nemocnice, na kterou si stěžoval Chovanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Protikorupční policie zasahovala v Nemocnici Na Homolce. Její bývalý ředitel Vladimír Dbalý měl spolu s dalšími obviněnými připravit nemocnici o více než padesát milionů korun. Vypovídá to snad něco o tom, jak Ministerstvo zdravotnictví dohlíží na své subjekty? O této otázce ve středečních Událostech, komentářích diskutovali ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Soňa Marková (KSČM).

Ptejte se Hegera, říká komunistická poslankyně

„Pokud vím, tak Ministerstvo zdravotnictví v této věci policii nepomáhalo. Pokud jsem informován z médií, tak jde o projekt z roku 2011 a o tomto projektu vedení ministerstva nic neví,“ bránil se šéf resortu. Ve vysílání však přislíbil, že bude nemocnici nutit k tomu, aby opustila cestu spolupráce s různými firmami, pakliže se jiné nemocnice bez této spolupráce také obejdou. Ministerstvem byl zadán audit, ale jeho definitivní závěry ještě nejsou jasně dány. Pokud se ukáže, že někde mohlo dojít k trestné činnosti, ministr je ihned připraven obrátit se na policii.  

Marková měla za to, že ministerstvo by mělo být informováno o tom, co se děje ve fakultních nemocnicích, neboť je jejich zřizovatelem. „Ale určitě bychom se měli ptát bývalých ministrů. Teď myslím vedení ministra (Leoše) Hegera (TOP 09)," řekla.

Do debaty se zapojila i redaktorka MF Dnes Lenka Petrášová a prohlásila, že obvinění zřejmě nesměřuje přímo k vládním činitelům. Problém je však v tom, že ministerstvo mělo určité indicie o problémech v nemocnici a nekonalo. „Pan ministr tady naznačil, že nemocnici pošle dopis, aby zrušila své dceřiné společnosti, ale jeho předchůdce ve funkci Martin Holcát učinil totéž, ale k ničemu to nevedlo," poznamenala novinářka. Němeček k tomu poznamenal, že nemůže hodnotit kroky svých předchůdců, ale sám bude na Nemocnici Na Homolce důrazně požadovat, aby zrušila svůj systém dceřiných společností, který se ukazuje jako netransparentní.

Stížnost ministra Chovance

Ve vysílání došlo také na odchod ředitelky Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslavy Kunové z funkce. Na péči v nemocnici si stěžoval např. ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který v zařízení podstoupil léčebný zákrok, po němž nastaly komplikace. Ministr Němeček ve vysílání prohlásil, že s Milanem Chovancem sice hovořil, ale jeho stížnost bral toliko jako stížnost řadového pacienta. Ředitelka, která končí, prý rozhodně neodchází kvůli stížnostem kolegy z vlády, ale na vlastní žádost, neboť se cítí unavená.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…