Ministr Němeček vysvětloval v televizi rest z minulosti: Každý dobrý skutek je potrestán

19.02.2014 21:41

Hlavní problém, se kterým se bude muset nový ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček vyrovnat, je nízký přísun financí. Přitom podle něj již neexistuje moc míst, kde by se penězi plýtvalo. Sám ale musí vysvětlovat, proč jeho ostravská nemocnice nakoupila přístroj, za který v USA dali polovinu.

Ministr Němeček vysvětloval v televizi rest z minulosti: Každý dobrý skutek je potrestán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

České zdravotnictví je podfinancováno, to je fakt, který opakuje i nový ministr Svatopluk Němeček. Vláda tak plánuje jeden hlavní krok, a to, že do něj přesune více peněz ze státního rozpočtu. Úspor ve zdravotnictví už totiž mnoho není.

„Po tom, co jsme dnes zažili (že pojišťovny a poskytovatelé šli až na dřeň), tak že by tady byl ještě prostor, kde by se plýtvalo…“ kroutil v ČT nevěřícně hlavou ministr. Podle něj se ale přece dá něco dělat. Zaprvé chce zavést systém veřejné kontroly, kdy by byly zveřejněny smluvní vztahy. Zadruhé by vznikl speciální dohledový orgán, který by podle dosavadních předpokladů byl navázán na Ministerstvo zdravotnictví.

Sám přitom musel v pořadu Hyde park vysvětlovat, jak to, že jeho Fakultní nemocnice Ostrava nakoupila přístroj za výrazně vyšší cenu než v USA. „Jsem opakovaně kritizován za to, že jsme v nemocnici nakoupili přístroj na léčbu rakoviny,“ vysvětloval Němeček. Nejde však o jeho účel, ale fakt, že byl dvakrát tak dražší než v zahraničí.

„Srovnávání toho, že ve Spojených státech je nějaký přístroj o polovinu levnější než u nás, je úplně mimo mísu,“ tvrdí ale ministr. V USA se totiž takových přístrojů prodají stovky, v ČR to však byl pouze jeden. Navíc měl pokrýt celou republiku, a tak se od něj očekávala větší kapacita, což také ovlivnilo cenu.

„Já tohle považuji za nefér kritiku, ale už jsem si zvykl, že každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán,“ uzavřel téma Němeček.

Posléze se krátce vyjádřil i k situaci na Ukrajině, o níž vláda jednala. „Ta debata byla poměrně dlouhá a poměrně podrobná,“ popisoval. Závěr byl prý takový, že vláda si ale nejvíce přeje, stejně jako zbytek Evropy, aby skončilo násilí a vše se vyřešilo politicky.

„Ministr Zaorálek bude s ostatními evropskými kolegy jednat o sankcích pro Ukrajinu,“ dodal Němeček. „Naše péče je připravena na takové případy,“ odvětil k možnosti, že by ČR poskytla zdravotnickou pomoc zraněným lidem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: A_Fotoredakce

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…