Ministr Pelikán se rozčílil nad zpochybňováním kauzy Nagyová: Kabelky? To byly věci za deset milionů, tolik normální člověk nevydělá za celý život

02.04.2017 12:26

Kauza Davida Ratha, zálohové výživné i přeplněnost českých věznic. To byla témata, která probrali v Partii na TV Prima ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a poslanec za Úsvit - Národní koalici Marek Černoch.

Ministr Pelikán se rozčílil nad zpochybňováním kauzy Nagyová: Kabelky? To byly věci za deset milionů, tolik normální člověk nevydělá za celý život
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Úvodem přišla na přetřes kauza exhejtmana Davida Ratha, jenž v minulých dnech podal ústavní stížnost na prezidenta Miloše Zemana. Rath se jí chce domoci toho, aby se prezident Zeman zdržel jakýchkoliv přímých či nepřímých zásahů do jeho korupční kauzy související s rekonstrukcí zámku Buštěhrad. 

„Pokud má pan Rath obavy, že naše soudy mohou být ovlivněny panem prezidentem, jsou jeho obavy liché. Ať řekne prezident to, či o no, nemá to na soudy vliv,“ zmínil v této souvislosti Pelikán. „Já jsem podal stížnost na rozhodnutí soudce Zelenky, nikoliv na něj. Soudy jsou však u nás rozhodně nezávislé,“ dodal Pelikán ke své stížnosti k Nejvyššímu soudu ve věci rozsudku nad Davidem Rathem.

„Pan prezident si může říkat, co chce. Stejně jako pan Rath může podávat stížnosti. Je to fraška, komedie, ze které jsou lidé zhnuseni. Táhne se to dlouho a vnáší to pocit nejistoty do systému jako takového. Lidé pak nevěří vyšetřování,“ podotkl Černoch.

„Budu-li komentovat práci justice v živé věci, může to někdo chápat jako moje přání, jak by měla justice postupovat. A to by se v demokratické zemi nemělo dít,“ zmínil posléze Pelikán. „Je nutné si uvědomit, že ta délka procesu je způsobována postupem obhájců,“ dodal. „Je správné, že náš trestní řád ale poskytuje prostor obhajobě. To, že ho využívá extenzivně, je věc druhá,“ podotkl.

Černoch pak upozornil i na kauzu Jany Nagyové. „Najednou z toho vzniká jen problém kabelek. To mi připadá trošku zvláštní,“ byl velmi kritický. To se však ministru Pelikánovi nelíbilo. „Když se říká, že to skončilo jen u kabelek... Byly to věci bratru za deset milionů korun. To obyčejný člověk vydělává celý život a kdoví jestli,“ poukázal Pelikán následně i na další větve kauzy. 

Přetížení českých věznic

Dalším tématem diskuse byla přeplněnost českých věznic. „Máme po hrozně dlouhé době aspoň plán. Dalo to dost práce, schválila to loni vláda,“ zmínil desetiletý dlouhodobý plán Pelikán. „Je to trochu všechno začarovaný kruh. Máme velkou recidivu. Ve vězeních se s vězni málo pracuje, ale je to zase tím, že jich máme hodně. Těžko se pracuje, máme-li na jedenáct vězňů jednoho dozorce,“ podotkl.

„Je potřeba stavba nových věznic a zaměstnání dalších dozorců. Lidé nemají strach z věznic,“ poukázal pro změnu Černoch na poměrně dobré podmínky ve věznicích. To však Pelikán rozporoval.

Ministr spravedlnosti následně nedokázal odhadnout, za jak dlouho budou moci fungovat elektronické náramky. „Záleží, jak to celé bude fungovat v té věci, zda budou pod kontrolou po celou dobu, aby nepáchali trestnou činnost,“ kritizoval systém Černoch s tím, že mu vadí, že vězni se na svém trestu nebudou finančně spolupodílet. Pelikán však uvedl, že nechce, aby se vězni dostávali do dluhových spirál. 

Řeč byla také o vybudování věznice v Králíkách, proti které se občané postavili. „Lidé mají právo se rozhodnout, zda chtějí nebo nechtějí věznici v blízkosti svého domu,“ poukázal Černoch. Nesouhlasil tak s Pelikánem, který se pozastavoval nad některými argumenty v referendu. Černoch by byl spíše pro to postavit nové areály na zelené louce než v blízkosti škol, na což si právě lidé často stěžují.

„Komunikace ohledně věznice byla zneužita i populisty. Není to vedle školy. Pankrácká věznice je například sto let uprostřed bytové zástavby. Když někdo uteče, tak se snaží zcela logicky být úplně někde jinde. Jsou to zcela iracionální argumenty. Nechci je shazovat, mám respekt k tomu, co si lidé myslí, ale je těžké, abychom plnili úkoly, které po nás ti lidé chtějí,“ dodal Pelikán.

Zálohové výživné jde do sněmovny

Závěrečným tématem bylo zálohové výživné, které v minulých dnech schválila vláda. „Na zálohové výživné mám neutrální názor. Ta skupina lidí, kterým to má pomoci, ho potřebuje. Jestli na to máme? V současné době snad ano, ale je to otázka, jak široký chceme mít sociální stát,“ sdělil Pelikán.

„U nás ve společnosti vzniká problém, jenž se nazývá chudoba žen. Samoživitelky se dostaly do tristní situace ne vlastní vinou. Odnášejí to děti. Těmto lidem je potřeba pomoci. Za děti budu fakt bojovat,“ řekl rázně Černoch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…