Ministr Petříček: Podařilo se snížit příchod nelegálních migrantů do Evropy na stav, který byl před vypuknutím krize

09.12.2018 15:23

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) se rozhovořil pro deník Právo. Mimo jiné zmínil také migrační pakt OSN, kdy debatu o něm nepovažuje v Česku za věcnou. Dodal i to, že v paktu chybí jasné odsouzení nelegální migrace.

Ministr Petříček: Podařilo se snížit příchod nelegálních migrantů do Evropy na stav, který byl před vypuknutím krize
Foto: repro ČT
Popisek: Tomáš Petříček

„To, co vnímáme jako pozitivní, je, že se jasně deklarovala povinnost států, z nichž migranti pocházejí, přijímat je zpět. Nicméně praktická implementace právě prostřednictvím nucených návratů byla velmi omezená, což byl jeden z důvodů, proč se třeba ČR také nakonec rozhodla nepřipojit,“ podotkl ještě k paktu Petříček. I nadále však bude podle něj Česko hledat řešení a společný postup v rámci Evropské unie. 

Původní text ZDE.

Dle jeho slov je potřeba posílit vnější hranice a aktivněji pracovat v zemích, odkud lidé odcházejí. „Čísla, která dnes máme, ukazují, že se podařilo snížit příchod nelegálních migrantů do Evropy na stav, který byl před vypuknutím krize, ne-li lehce pod čísla z roku 2012, 2013. Pro tuto chvíli je potřeba i s výhledem na nový finanční rámec pracovat na posílení ochrany našich vnějších hranic,“ podotkl Petříček.

Co se týče Evropské unie, je podle Petříčka zapotřebí pracovat s tím, že je zde 28 členských států, jež mají svou historii, své jazyky i svoji kulturu. Je třeba také hledat prostřednictvím vzájemné diskuse a dialogu řešení, jež budou v zájmu všech evropských občanů. 

V rozhovoru se pak Petříček rozhodl uvést na pravou míru skutečnost ohledně vyškrtnutí ambasád ze seznamu nejvyšších priorit. Na základě toho se dočkal výrazné kritiky od prezidenta Miloše Zemana. „Jedná se skutečně o administrativně-technické opatření, kdy vlastně od roku 2005 byla zavedena kategorie tzv. úřadů nejvyššího významu. Nicméně to nemá dopad na to, jak prioritně tuto konkrétní zemi vnímáme,“ sdělil Petříček jasně. 

Závěrem se pak Petříček vyjádřil i ke zprávě BIS, která upozorňuje na zvýšenou aktivitu agentů ruské a čínské rozvědky. Podle něj to ukazuje na určitý trend. „Ministerstvo zahraničí a samozřejmě i zpravodajské služby se tímto problémem intenzivně zabývají. Rozhodně to nebereme na lehkou váhu, ale jistě pochopíte, když vám řeknu, že určitá část naší diplomatické práce se nemůže odehrávat přes média,“ zakončil Petříček.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…