Ministr Petříček zklame Izraelce. Vydal prohlášení, že jsou to okupanti

27.03.2019 20:20

Ministr zahraničí Tomáš Petříček po jednání s libanonským ministrem zahraničí Džibránem Básilem oznámil, že Česká republika bude nadále považovat Golanské výšiny za okupované území. Stalo se tak poté, co tento týden v pondělí Spojené státy uznaly svrchovanost Izraele nad tímto sporným územím. S Básilem Petříček probíral otázky migrace, situaci na Blízkém východě a ekonomickou spolupráci ČR s Libanonem.

Ministr Petříček zklame Izraelce. Vydal prohlášení, že jsou to okupanti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Anketa

Pokud bude Babiš obžalován v kauze Čapí hnízdo, měl by odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 15330 lidí
„Česká republika se plně hlásí k příslušným rezolucím Rady bezpečnosti v otázce Golan, stejně tak podporujeme společnou evropskou pozici, která toto území považuje za okupované území. V tomto směru česká zahraniční politika kontinuálně posuzuje celou záležitost. Rozhodně nechceme porušovat mezinárodní právo a mezinárodní rezoluce,“ řekl dnes Petříček po jednání s libanonským ministrem zahraničí Džibránem Básilem.

Básil uznání izraelské svrchovanosti nad Golanskými výšinami ze strany USA rovněž odmítl a americký krok označil za pošlapání práv Sýrie, která si na oblast činí nárok. „Libanon takový postoj zásadně odmítá. Vznikl by tím precedens, kdy by si určitá země mohla přisvojit území, které jí nepatří,“ uvedl.

Libanonský ministr zahraničí Džibrán Básil s Petříčkem debatoval o tématech, jako migrace a situace na Blízkém východě a došlo i na možnosti hlubší ekonomické spolupráce mezi zeměmi. Básil kromě těchto témat dnes také vyzval Česko, aby nepřesouvalo svou ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, což již učinily Spojené státy a o prosazení přesunu ambasády se snaží i prezident Miloš Zeman. „Jsme přesvědčeni, že Jeruzalém je město pro všechny a nejenom pro jednu náboženskou skupinu,“ objasnil Básil.

Prezident Donald Trump v pondělí podepsal dekret, v němž uznává svrchovanost Izraele nad Golanskými výšinami. Tuto strategicky významnou oblast na jihozápadě Sýrie židovský stát obsadil během šestidenní války v roce 1967 a v roce 1981 ji anektoval. K podepsání tohoto dokumentu došlo během návštěvy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Bílém domě. O uznání tohoto sporného území Spojenými státy se spekulovalo již v průběhu minulého týdne.

Řada států se již proti kroku USA ohradila a Sýrie požádala o svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN. Mezi hlasité odpůrce uznání svrchovanosti Izraele nad tímto územím patří především Rusko, Turecko, ale i některé státy EU včetně Německa a Francie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…