Ministr Pospíšil jde na ruku zločincům, tvrdí "zametač" Rampula

01.03.2012 7:39

Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula má za to, že v očích odborné veřejnosti důvěru zatím neztratil. A za to, že v médiích obdržel nálepku zametače kauz, prý mohou zločinci, kterým šlapal na paty. Stejným lidem jde podle Rampuly na ruku ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, když žádá jeho dovolání.

Ministr Pospíšil jde na ruku zločincům, tvrdí "zametač" Rampula
Foto: hns
Popisek: Vrchní zástupce Vlastimil Rampula

Vlastimil Rampula se z rozhodnutí soudu vrátil do pozice vrchního státního zástupce v Praze. Dosud ale nemá vyhráno. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) podal kasační stížnost k nejvyššímu správnímu soudu a doufá, že Rampulu definitivně sesadí.  Co na to říká sám Rampula, který bývá v tomto sporu označován za reprezentanta neduhů, které trápí naší justici? Ve skutečnosti je to prý tak, že je to ministr Pospíšil, kdo jde zločincům na ruku. Pražský vrchní státní zástupce to prohlásil v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny (HN).

Chtějí se mě zbavit lotři

„Bojujeme s lidmi, kteří mají peníze. A kteří si dokáží zaplatit důkazy i různé detektivy,“ říká Rampula. Tito lotři mají peněz dost, prý dokážou za jeden měsíc stát ošidit až o půl miliardy korun. A právě těmto lidem Pospíšil se Zemanem pomáhají, když žádají jeho odchod. „Ano, i tyto kroky, které jsou vedeny proti mně, jdou těmto lidem na ruku.“

Rampula není příliš po chuti ani Unii státních zástupců. S jeho odchodem souhlasí i řada politiků. Jemu to ale nevadí, protože věří, že v očích odborné veřejnosti je stále důvěryhodný. Naopak poukazuje na to, že Unie státních zástupců opakovaně hovoří o nezávislosti, ale teď jí nepřekáží, že se zaštiťuje i vůlí politiků, kteří žádají jeho odchod.

„Je pravda, že veřejnost mi teď není nakloněna, ale to není důvod, abych opustil místo. … Že zametám kauzy je nálepka, kterou mi někdo přiřadil, aniž by to dokázal. Nikdy mi nikdo nevysvětlil, jaký jediný spis jsem tady zametl,“ zdůrazňuje Ramupla, kterého za „zametače kauz“ označil např. stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier (ČSSD).

Roman Janoušek není žádný lucifer

Jakmile se Rampula vrátil do úřadu, obnovil funkci také náměstku Liboru Grygárkovi. Nijak mu přitom nepřekáží, že je Grygárek v kontaktu s vlivným podnikatelem Romanem Janouškem. Prý to není žádný lucifer a nikdo nedokázal, že by se Janoušek dopustil trestného činu. Pokud je to tak, pak se s ním Grygárek může ve svém volném čase scházet. Do toho prý Rampula mluvit nemůže.

„Doktor Grygárek dělá perfektní profesionální práci. Soudci vrchního soudu říkají: Není nad Grygárka. Ten člověk chodí vždy připraven, argumentuje věcně a jeho návrhy zvoní. Co se týče jeho mimopracovního života, tam nejsem schopen ovlivnit, co dělá nebo nedělá, s kým se schází.“ Uzavírá pražský vrchní státní zástupce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…