Ministr Ťok má plán: Někomu se prý určitě nebude líbit

04.12.2015 6:00

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) chce dát zakázku na provoz rychlíkové tratě mezi Plzní a Mostem firmě GW Train Regio. Společnost ve zrušené soutěži nabídla nejnižší cenu, kterou jí má stát na provoz ztrátových vlaků doplácet. Ministr jí chce dát zakázku přímo, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

Ministr Ťok má plán: Někomu se prý určitě nebude líbit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka doprovodil nově jmenovaného ministra dopravy Dana Ťoka do křesla

"Jednáme o přímém zadání zakázky firmě, která nabídla v soutěži nejméně, tedy GW Train Regio. Její cena je výrazně nižší, než za kolik tam jezdí České dráhy, a chci postupovat s péčí řádného hospodáře. Zákon mi to umožňuje, nesu to na vládu. Jsem si jist, že se to někomu nebude líbit," řekl deníku ministr. Smlouvu chce ministerstvo uzavřít od příštího prosince.

České dráhy nynější rozhodnutí ministerstva nekomentovaly. Generální ředitel GW Train Regio Robert Krigar řekl MfD, že zatím v této věci nebyl kontaktován.

Podle listu společnost GW Train Regio požadovala v tendru 74,70 Kč za každý ujetý kilometr. Druhý Leo Express a třetí Arriva se vešly pod 80 korun, České dráhy požadovaly 103,44 Kč. Letos stát Českým drahám na této trati platí 88 korun za kilometr, píše MfD.

Vypsanou soutěž, o kterou projevilo zájem pět společností, zrušil na začátku listopadu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vyhověl stížnosti Českých drah, které se cítily být v soutěži diskriminovány tím, že musí uznávat režijní jízdenky. Spojení mezi Plzní a Mostem je neelektrifikované a denně tudy projedou čtyři páry rychlíků, v neděli pět párů dálkových spojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…