Ministr kultury Herman bude jednat s odbory o platech v kultuře

26.02.2016 6:28

O financování v resortu kultury bude dnes jednat ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se zástupci odborových svazů. Zvýšení platů státních zaměstnanců v kultuře patří k Hermanovým prioritám, platy v příspěvkových organizacích ministerstva jsou hluboko pod celostátním průměrem.

Ministr kultury Herman bude jednat s odbory o platech v kultuře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

V roce 2014 požadovali odboráři pětiprocentní růst platů v kultuře a hrozili veřejnými protesty. Koncem téhož roku se mzda všem státním zaměstnancům zvedla o 3,5 procenta, pracovníci v kultuře, kterých je zhruba 6500, se pak od ledna 2015 dočkali ještě o něco většího navýšení tak, aby jejich platy stouply o čtyři procenta.

Průměrná mzda v ČR ve třetím čtvrtletí minulého roku činila 26.072 korun. Průměrný plat v Národní galerii je pod 20.000 korun, před zmíněným navýšením Herman uváděl, že v Památníku Terezín měl pracovník průměrně 16.500 korun, Valašské muzeum v Rožnově průměrně platilo 16.300 korun a Technické muzeum v Brně 15.000 korun.

Naopak zaměstnanci České filharmonie, kteří jsou týmiž státními zaměstnanci jako pracovníci státem zřizovaných muzeí, mají už dva roky průměrný plat 40.000 korun. Změna platů byla součástí reformy, kterou s nástupem tehdy nového šéfa filharmoniků Davida Marečka zahájil v roce 2011 tehdejší ministr kultury Jiří Besser. Navýšení platů podepsal jako ministr financí Miroslav Kalousek.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …