Ministr kultury Staněk to pořádně schytal. Válka

12.05.2019 7:15

Zakladatel Centra DOX Leoš Válka se s ministrem kultury Antonínem Staňkem (ČSSD) nepáře. Staněk je podle něj nekompetentní, zdiskreditovaný, plní zadání prezidenta Miloše Zemana a pro umělce není partnerem k jednání a musí skončit. Proto inicioval petici za Staňkův vyhazov z vlády, kterou podepsalo již přes šest tisíc lidí.

Ministr kultury Staněk to pořádně schytal. Válka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny. Na programu mimo jiného i druhé čtení zákona, ve kterém se upravuje pobírání platů za kumulované funkce veřejných činitelů

„Jeho pozice je neudržitelná. Je zdiskreditován, že je obecně považován za nekompetentního ministra,“ zahájil zostra Válka rozhovor pro internetovou televizi DVTV. To, co předvádí na kulturním poli, to, že vyhodil dva ředitele významných kulturních institucí, je podle Války dost hrozné. Proto se mu jeví, že je jen otázkou času, než Staněk zmizí z vlády. Prý se možná čeká, až bude po evropských volbách, neboť předseda ČSSD Jan Hamáček nehodlá stanu poškozovat před volbami. 

Válka se Staňkem odmítá jednat. Je přesvědčen, že ministr plní jen zadání Hradu a skutečným hybatelem věcí je Miloš Zeman. „My s ním prostě odmítáme jednat, protože pro nás to není partner. My si myslíme, že je zdiskreditovaný, že je nekompetentní a že hraje politickou hru. Plní zadání, Myslíme si, že jde o tlak přímo z Hradu od pana Zemana, který měl dlouhodobý problém s panem Jiřím Fajtem, kterého odmítl jmenovat profesorem. Proto my si myslíme, že jednat s ministrem Staňkem je naprosto zbytečné. Je to interpretace, důkazy nemáme, ale ty jeho kroky jsou jednoznačné,“ nešetřil člena vlády ředitel Centra DOX.  

Podle Války všichni dobře vědí, že pro tuto vládu není Ministerstvo kultury prioritní. Důležitost kultury se prý sice nikdo neodváží zpochybňovat, jenže reálně to s podporou kultury vypadá jinak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…