Ministr nám nechyběl, říká nejvyšší představitel české armády

18.03.2013 19:31

Sice byla Česká republika bez ministra obrany několik měsíců, ale podle náčelníka Generálního štábu Armády ČR až tolik nechyběl. Kdyby armáda závisela na jednom ministrovi, byla by to chyba.

Ministr nám nechyběl, říká nejvyšší představitel české armády
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vlastimil Picek

„My jsme ministra obrany v podstatě měli,“ uvedl v Interview ČT24 Petr Pavel. Po dobu několika měsíců byl totiž pověřen dohledem premiér Petr Nečas. Navíc nový ministr byl v té době prvním náměstkem, a tak bylo vše pod kontrolou.

„Víceméně se dá říct, že v tom dennodenním životě nechyběl,“ míní generálporučík. Navíc by podle něj byla chyba, kdyby armáda natolik závisela na jednom ministrovi.

Tím bude od zítřejšího podpisu prezidenta Vlastimil Picek. Podle Pavla půjde o dobrého ministra. „Nejen po odborné stránce ví, o čem je řeč, ale na druhou stranu na té politické úrovni se pohybuje dlouho,“ vysvětluje.

A prý vůbec nevadí, že ještě nedávno byl vojákem, což u funkce ministra obrany nebývá příliš časté – je to tak například v Guatemale. „Je to věcí mechanismu tak, jak je nastaven. Ministr u nás nemá takové pravomoci, které by mohl využít,“ míní Pavel. „Není velký rozdíl, jestli je voják nebo civil,“ dodává. Jde totiž hlavně o konkrétní osobu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…