Ministr školství Chládek navštíví vysokou školu, které nechce Akreditační komise prodloužit akreditaci

20.02.2015 6:28

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) dnes navštíví soukromou Univerzitu Jana Amose Komenského (UJAK). Vedle jejího vedení se setká také se studenty speciální pedagogiky, nad jejichž budoucností se vznáší otazník kvůli návrhu Akreditační komise na neprodloužení akreditace tohoto oboru. Ministr se aktivně angažuje v tom, aby mohli dostudovat. Možným řešením je garance kvality studia poskytnutá pedagogickými fakultami veřejných VŠ.

Ministr školství Chládek navštíví vysokou školu, které nechce Akreditační komise prodloužit akreditaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Marcel Chládek

Na největší soukromé univerzitě v Česku studuje učitelsky i neučitelsky zaměřený obor speciální pedagogika 1418 studentů. Řada z nich si zde doplňuje kvalifikaci podle požadavků zákona o pedagogických pracovnících. Akreditační komise univerzitě vyčítá příliš vysoký počet studentů, který neodpovídá počtu vyučujících. Řadu závěrečných prací na škole vedou externisté.

Ministr se s rektorem UJAK Lubošem Chaloupkou a děkany pedagogických fakult dohodl na poskytnutí garance, která by umožnila dostudovat minimálně studentům v posledním ročníku. O podmínkách pak vedení fakult ve středu jednalo se zástupci Akreditační komise. Ze závěrů této schůzky vyplynulo, že by hodnotící komise pro dohled na UJAK měla vzniknout k 1. březnu.

Činnost hodnotící komise zaplatí UJAK

Vedle studia jako celku bude prověřovat i jednotlivé studenty, především soulad jejich praxe s oborem speciální pedagogika a kvalitu diplomové práce. V dubnu pak určí, kdo z nich splňuje podmínky pro připuštění ke státnicím a kdo si bude muset doplnit praxi nebo upravit závěrečnou práci.

UJAK, který by měl financovat činnost hodnotící komise, na základě nových skutečností připraví novou žádost o prodloužení akreditace oboru speciální pedagogika na dostudování stávajících studentů. Akreditační komise ji projedná v dubnu. Na tomtéž zasedání bude kvůli dlouhodobým výtkám vůči UJAK komise projednávat rovněž podnět k odebrání státního souhlasu k činnosti této vysoké školy. To by mohl být začátek procesu, který by mohl vést až k zániku UJAK.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…