Ministr vnitra Rakušan dnes bude jednat o režimu na česko-německých hranicích

26.05.2023 7:10

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dnes bude jednat s německou ministryní vnitra Nancy Faeserovou, hlavním tématem bude režim na česko-německých hranicích. Setkání v Petrovicích na Ústecku se zúčastní i saský premiér Michael Kretschmer a saský ministr vnitra Armin Schuster. Faeserová ve čtvrtek oznámila, že Německo kvůli ilegální migraci posiluje policejní hlídky u hranic s Českem a Polskem. Policisty doplní mobilní jednotky a policie bude intenzivněji provádět takzvané skryté namátkové kontroly. Vít Rakušan před dvěma týdny uvedl, že nepředpokládá, že by Německo kvůli migraci zavedlo pravidelné kontroly na hranicích s Českem.

Ministr vnitra Rakušan dnes bude jednat o režimu na česko-německých hranicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

Faeserová odmítla požadavky zástupců Saska a Braniborska, aby na hranicích s Českem a Polskem byly zavedeny stálé kontroly. Trvá na tom, že předpokladem pro takový krok by bylo závažné ohrožení veřejného pořádku a vnitřní bezpečnosti a považuje ho za "opatření poslední instance".

Německá policie v dubnu podle údajů spolkového ministerstva vnitra zaznamenala nejvíce případů ilegálního překročení hranice ve směru z Polska. Bylo to 2427 případů. Na hranicích s Rakouskem jich evidovala necelých 1300 a na hranici s Českem asi devět stovek.

Kancléř Olaf Scholz se na konferenci se zemskými premiéry dohodl na tom, že Německo může podle migrační situace zavádět dočasné kontroly na hranicích se svými sousedy po vzoru těch, které od roku 2015 provádí na pomezí s Rakouskem. O kontroly na hranicích s Českem a Polskem požádal Faeserovou saský ministr vnitra Armin Schuster společně s braniborským kolegou Michaelem Stübgenem.

Tranzitní nelegální migrace je podle informací českého ministerstva vnitra na podobných hodnotách jako v minulých letech. Z německé strany Česko nemá informace o žádných problémech, uvedl Rakušan.

Dočasně kontroly nyní zavedlo Slovensko na hranicích s Českem, Polskem, Rakouskem a Maďarskem, a to kvůli zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti v době konání mezinárodní konference v Bratislavě a také akce motocyklového klubu Hells Angels. Období možných kontrol potrvá do 8. června.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…