Ministr zakázal lihoviny ve stáncích, prodává se však dál

13.09.2012 21:06

Od středy se ve stáncích nesmí prodávat tvrdý alkohol. Reportérky serveru Lidovky.cz však v ulicích zjistili, že není velkým problémem si jej obstarat. Například kolem Smíchovského nádraží se stále dá od stánkaře láhev bez problémů získat.

Ministr zakázal lihoviny ve stáncích, prodává se však dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alkohol, ilustrační foto

Kolem nádraží na pražském Smíchově se s oblibou scházejí bezdomovci, drogově závislí i sociálně slabí. I díky tomu se ve stáncích, sloužících primárně k uspokojování potřeb cestujících, také prodává nejlevnější alkohol.

Právě sem proto zamířily reportérky serveru Lidovky.cz, aby zjistily, jak je zde striktní ministerské nařízení dodržováno. Při obchůzce mezi jednotlivými stánky si objednávaly různé lihoviny, a úspěch měly střídavý. První prodavačka je odmítla a ještě jim ukázala papír s ministerským nařízením, které tuto neochotu zapříčinilo.

O kus dál však povýšili vůli zákazníka nad předpis a lihovinu ochotně prodali. Jeden z prodavačů tvrdil, že o zákazu neví (stalo se tak ve čtvrtek odpoledne, tedy celý den poté, co ministerské nařízení vstoupilo vyhlášením v platnost).

U autobusového nádraží Na Knížecí reportérky ale úspěch neměly. Obsluha se omluvila, že v jiné dny by s objednávkou nebyl problém, ovšem nyní je to zakázané.  

Jak se však reportérky dozvěděly od hygieniků, kteří mají dodržování mimořádného předpisu zajišťovat, není „zapomnětlivost“ smíchovského stánkaře nijak výjimečná. Řada prodejců prý zákaz prodeje porušuje a následně tvrdí, že o žádném zákazu neví. „Zvolili jsme postup, že budeme zatím upozorňovat a hrubé porušení by se řešilo jiným způsobem,“ uvedl Josef Vlček ze středočeské krajské hygienické stanice. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…