Ministr zamítl odborům účast v senátu, jenž rozhodne o Červíčkovi

18.12.2013 8:35

Nezávislý odborový svaz (NOS), otevřeně podporující Martina Červíčka ve funkci policejního prezidenta, chtěl mít zástupce v rozhodčím senátu, který bude ve správním řízení přezkoumávat Červíčkovo jmenování do čela policie. Ministerstvo vnitra však žádost odborů zamítlo s vysvětlením, že byla formálně nesprávná. Informuje o tom server Lidovky.cz.

Ministr zamítl odborům účast v senátu, jenž rozhodne o Červíčkovi
Foto: hns
Popisek: Martin Červíček

Ministr vnitra Martin Pecina na začátku prosince vrátil do služebního poměru Červíčkova předchůdce Petra Lessyho, čímž vzniklo dvojvládí v čele policie. Současný policejní prezident Červíček se funkce odmítl dobrovolně vzdát, takže ministerstvo zahájilo správní řízení, které by mělo rozhodnout, zda jeho jmenování do funkce bylo oprávněné. Senát ministerské poradní komise se sejde poprvé ve čtvrtek.

Zástupce v něm chtěl mít i Nezávislý odborový svaz, ale ministerstvo jeho žádost zamítlo. Nezaslal ji totiž předseda svazu Milan Štěpánek nebo někdo jiný z této odborové organizace, ale Červíčkův právní zástupce Josef Kopřiva. "Právní zástupce jednoho člověka nemůže žádat o účast třetích osob na jednání. Je to formální záležitost," řekl serveru Lidovky.cz mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Vnitru asi unikly základní právní věci...

Podle šéfa odborů Štěpánka je však toto vysvětlení nesmyslné, protože Červíček je členem odborů a Kopřiva vystupuje jako jeho zmocněnec. "Jestliže pan Červíček coby náš člen požádá o to, aby byl senát doplněn o někoho z odborů, tak na to má nárok. Jestliže ho v tomto řízení zastupuje advokát, tak veškeré jeho kroky neznamenají, že o to žádá advokát, ale že to žádá člověk, který ho zmocnil. To jsou základní právní věci, které je na vnitru asi minuly," prohlásil.

Ministerstvo vnitra na čtvrteční jednání zástupce všech tří policejních odborových organizací pozvalo, ale podle Štěpánka to je jen gesto. Jednání je totiž neveřejné, takže přímo u zasedání rozhodčího senátu odboráři být nemohou.

Nezávislý odborový svaz podporuje ve funkci Červíčka, naopak menší odborová organizace, Unie bezpečnostních složek, stojí za Lessym.

Lessyho příběh

Lessyho propustil ze služebního poměru loni v srpnu tehdejší ministr Jan Kubice poté, co policejního prezidenta obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Lessy údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Obvodní soud však následně Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud pak trestní řízení zcela zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení.

Zasáhnout do kauzy však může ještě nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman s případným dovoláním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…