Ministr zdravotnictví padl na politickou provokaci. Komentátor odhalil podrobnosti pádu Prymuly

30.10.2020 19:55

Vyšehradská schůzka místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a Romana Prymuly vedla k výměně na postu šéfa resortu zdravotnictví. Vedoucí křeslo čerstvě zaujal Jan Blatný (za ANO). Stále však nejsou jasné bližší informace o tom, co se přesně na Vyšehradě odehrávalo. V Interview ČT24 komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček zmínil některé své informace o pořízení inkriminovaných fotografií Prymuly. Zhodnotil též aktuální pozici nového ministra i premiéra Andreje Babiše (ANO).

Ministr zdravotnictví padl na politickou provokaci. Komentátor odhalil podrobnosti pádu Prymuly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula a Andrej Babiš

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí
Komentátor hodnotí židli nového ministra zdravotnictví jakožto křehkou. „Je to křehká situace. Křivka se nám zatím neoplošťuje,“ pravil s tím, že pokud by se situace nyní nezačala zlepšovat, tak se může Blatného křeslo „rozpálit“. Na jeho vkus byl nový člen vlády na první tiskové konferenci příliš „obecný“.

Nováček vidí těžkost pozice nového šéfa resortu zdravotnictví i ve vztahu k osobě premiéra Andreje Babiše. „Pan premiér si myslí, že se to dá všechno řídit jako firma, zvlášť u koaliční vlády to není jednoduché,“ poznačil. Vzpomenul, že především u předsedů prvorepublikových stran bylo zvykem dávat přednost vyjednávání i za cenu větších kompromisů.

Právě kompromisy ale v novodobé historii už nejsou příliš vítanou cestou. „Slovo kompromis, to vám někteří považovali za sprosté slovo,“ shrnul náladu na politické scéně 90. let. V té době se prý kompromis považoval za zbabělost a toto myšlení se má promítat i nyní.

Nový ministr Jan Blatný už hned v prvních dnech své funkce zažívá nepříjemný tlak ze strany novinářů ohledně svého podpisu pod peticí Milionu chvilek. Odpověď, zdali je jeho podpis pravý, či nikoliv, je od něj nejednoznačná a Blatný se jí snaží dosti vyhýbat. „To je zničující způsob, jak ty novináře jenom vydráždíte. Ti, co tam (na konferencích) sedí, jsou političtí zpravodajové a ti potřebují mít slušný titulek. Není na tom nic špatného, novinařina se takhle dělá,“ řekl Nováček. Blatný měl podle něj jasně počítat, že jej v politice čekají perné chvilky včetně nečekaných dotazů.

Nový ministr v pátek večer přiznal, že je podpis skutečně jeho.

Blatný podle komentátora myslí oproti politikům rozdílně a používá i aktuálně dosti odlišnou mluvu. „Takoví lidé většinou nedopadli dobře,“ upozornil.

Ke ztrátě důvěry ve vládu u veřejnosti žurnalista podotkl, že premiér byl zejména charismatickým člověkem, ale v poslední době mu charisma ubylo. „Když jsem ho viděl na obrazovce, připadal mi značně unavený,“ řekl. Babiš se podle něj snaží řídit vládu jako firmu a být neustále v kontaktu s lidmi. „Takhle se to prostě dělat nedá,“ doplnil.

Podle Nováčka veřejnost každé volby „hledá pořád nového spasitele“. „Politické hnutí mají slabé politické programy, pokud vůbec nějaké mají. Tady se dělá politika den ode dne – to ale není politika,“ spílá na dnešní situaci na politické scéně u nás.

Že by byl Babiš „necitlivý“ politik, odmítl. „On je zatlačený do kouta. Ani hnutí ANO už není, co bývalo. Bylo to vidět, když se formovaly krajské koalice,“ vyjevil. Aktuálně má být hnutí ANO ve stejné situaci jako dříve ODS. „Začali tam vstupovat lidé toužící po politické kariéře, na všechny se nedostalo a hnutí se začíná uvolňovat,“ nastínil. Vidět to má prý být například v brněnské buňce ANO, která byla rozpuštěna a je znovu vytvářena.

Do nadcházejících voleb jdou proti aktuálním vládním stranám koalice ODS, lidovců a TOP 09 a Pirátů se STAN. O spojení se prý jednalo velmi dlouhou dobu, ale čekalo se na volební výsledek krajských voleb. „Strany si otestovaly svoji sílu. Některé zjistili, že ji mají malou a musejí se spojit,“ řekl komentátor. „Kdo je kdo“ mají lidé podle novináře poznat po únoru, kdy začnou ostré přípravy na volby a výměny názorů.

A následovalo ohlédnutí za vyšehradskou schůzkou bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly za doprovodu dalších lidí včetně místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. „Blesk ty fotografie nepořídil, Blesk ty fotografie koupil. Víte, co to znamená? Ministr zdravotnictví padl na politickou provokaci,“ uveřejnil některé své informace Nováček.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…