Ministr zdravotnictví varuje: Uzené plíce nevydrží více

15.12.2015 15:55

Není mnoho témat, která by mohla politiky v naší zemi na sněmovní půdě spojit. Návrh protikuřáckého zákona by jím ale být mohl nebo by alespoň být měl, a byl by to sňatek zdravého rozumu.

Ministr zdravotnictví varuje: Uzené plíce nevydrží více
Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Popisek: Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Tolik odvolání na osobní svobody jednotlivce z táboru příznivců i odpůrců kouření jsem snad u jiného zákona nezaznamenal. Prostý zákaz kouření v restauracích a hospodách vyvolává naprosto iracionální množství emocí. Nikdo přeci nezakazuje kuřákům jejich „cígo“ všude, nikdo nezakazuje tabák úplně.  Jen se trochu posune hranice, kde se smí kouřit ve společnosti ostatních lidí. Vzpomeňte si, není to tak dlouho, kdy jsme mohli potkat zapálenou cigaretu ve vlaku, kanceláři nebo jiném veřejném místě. To už dnes nejde a nikdo se nad tím nepodivuje. Proč tedy mají zůstat restaurace a hospody nedobytnou baštou popelníkové lobby?

Cílem zákazu není “buzerace” a omezování osobní svobody kuřáků, kdepak, ti si budou dobrovolně ničit zdraví dál, i když mají varování ministerstva zdravotnictví na každé krabičce. Podstata zákazu kouření v restauracích a hospodách je v ochraně nekuřáků před zdravotními dopady pasivního kouření – žen, zejména těch těhotných, dětí a mužů, kteří si váží svého života a zdraví. Lidí, kteří nechtějí zápasit s rakovinou celé řady orgánů, či kardiovaskulárními nemocemi.  Osobně jsem velkým odpůrcem zbytečných zákazů otravujících lidem život, jsem ale hluboce přesvědčen o tom, že tento zákon smysl má, a to není zdaleka tak restriktivní, jak by být mohl.

Jako lékař jsem nesčetněkrát viděl, jak fatální důsledky zanechá kouření na lidském zdraví, viděl jsem mnohdy marnou snahu kolegů o záchranu života pacienta. Jako ministr zdravotnictví vidím, jaké jsou náklady na léčbu onemocnění způsobených kouřením. Utrácíme miliardy za léčbu nemocí, které nemusely propuknout. Tabákové společnosti se na nás při tom všem tiše usmívají a děkují, že kouříte.

Jsem tedy opravdu zvědav, co si tentokrát v Poslanecké sněmovně zavilí ochránci svobody kouření vymyslí, aby oddálili to, co mají ostatní svobodné země dávno ošetřeno. Někteří poslanci srší vtipnými glosami, někteří zase méně vtipnými pozměňovacími návrhy. Po hodinách mnoha řečí by ale mohl zavládnout zdravý rozum a prvním čtením projít zákon chránící to nejcennější co máme a to je zdraví.

Svatopluk Němeček, ministr zdravotnictví

Komerční sdělení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čižinskému pod nosem! Obnažená „umělkyně“ se producírovala před dětmi

18:34 Čižinskému pod nosem! Obnažená „umělkyně“ se producírovala před dětmi

Umělkyně Kateřina Olivová opět budí kontroverze. Tentokrát po internetu koluje video, jak celá obnaž…