Ministra Kremlíka zřejmě čeká obhajoba zákona o urychlení výstavby u Ústavního soudu

20.04.2019 14:32

Budoucí ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) bude patrně u Ústavního soudu (ÚS) obhajovat část zákona o urychlení výstavby dopravní, energetické a komunikační infrastruktury, pod který se loni jako předkladatel mezi dalšími poslanci podepsal končící šéf resortu Dan Ťok (za ANO). O zrušení části zákona soud požádalo 18 senátorů, mají pochybnosti, zda některé části nezasahují do práv vlastníků anebo se jiným způsobem neocitají v rozporu s ústavním pořádkem.

Ministra Kremlíka zřejmě čeká obhajoba zákona o urychlení výstavby u Ústavního soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Vláda se postojem k návrhu bude zabývat 29. dubna, tedy den před avizovaným střídáním v čele ministerstva. Podle podkladů připravených pro schůzi vláda k soudu svého zástupce vyšle a do konce května vypracuje stanovisko k návrhu senátorů.

Loňská novela u vybraných staveb zjednodušuje proces povolování, což má urychlit výstavbu klíčových komunikací. Týká se vybraných částí dálnic, silnic první třídy, železnic, metra i nového oplocení pražského Letiště Václava Havla. Na seznamu jsou také Pražský okruh, stavby pražského, brněnského a ostravského železničního uzlu nebo plavební stupně Děčín a Přelouč.

Senátoři chtějí rozptýlit pochybnosti ohledně ústavnosti, které zaznívaly při projednávání novely loni v Senátu, kde prošla až po dlouhé debatě. Upozorňují, že norma postrádá obecnost, což by měl být základní rys zákona. Vytváří také nerovnost, kdy pro vybrané stavby ruší či upravuje některé běžné procesní postupy, které u dalších staveb zůstávají beze změn.

Nové znění novely také rozfázovalo vyvlastňovací proces na samostatné vyvlastnění a pozdější, ovšem časově nepředvídatelné poskytnutí náhrady. Senátorům vadí také neomezené právo vstupu a průzkumů na všech nemovitostech dotčených plánovanou stavbou. Zákon podle návrhu nečiní rozdíly mezi pozemky a jejich součástmi. Měření a průzkumné práce tak lze v podstatě provádět na všech nemovitostech včetně veřejně nepřístupných, například v prostorách pro podnikání, na oplocených pozemcích nebo v soukromých staveních.

Novela přitom podle navrhovatelů zcela postrádá stanovení podmínek pro ochranu vlastníka.

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …