Ministra na Primě vykolejila cena vajec. Slyšel ji a nevěřil

01.04.2012 11:50

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Kdo je zodpovědný za odposlechy Romana Janouška a Pavla Béma? Kdo o nich věděl a odkud skutečně pocházejí, to bylo prvním tématem nedělní debaty na televizi Prima. A následovala aktuální otázka ceny vajec. Proč jsou tak drahá, kdo za to může a jak to bude dál? Na dotazy Jana Punčocháře odpovídal ministr zemědělství Petr Bendl a jeho stínový protějšek Michal Hašek.

Ministra na Primě vykolejila cena vajec. Slyšel ji a nevěřil
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Petr Bendl v Partii televize Prima

Janouškovy odposlechy (detailně sledujeme ZDE). "Několikrát jsem se s panem Janouškem potkal, ale že bych si pamatoval téma, to ne, je to už pět let," sdělil v úvodu nedělní Partie televize Prima ministr zemědělství Petr Bendl. Podle jeho slov by se tématem odposlechů měli politici hlouběji zabývat. "Bém hodně platí za to, co nyní leze ven," dodal exprimátorův spolustraník.

"To, co jsem se dozvěděl v posledních čtyřiadvaceti hodinách, mě velmi znepokojuje, lidé jsou znechucení," oponoval místopředseda ČSSD a druhý host pořadu, Michal Hašek. "ODS má co vysvětlovat, doplnil."

"Z počátku na mě Bendl působil věrohodně a Hašek agresivně," řekl ParlamentnímListům.cz analytik Břetislav Polách. "Oba jsou natolik zkušení, že se jim dá těžko co vytknout. Jedna zajímavost tu však je - zatímco Bendl mluvil především o sobě a svém pohledu, Hašek ihned celou debatu, která se nejprve týkala pana Janouška, roztáhnul na ČSSD a občanskou společnost. Hašek tímto dal pocit všem divákům, že problém Janoušek - Bém se týká také jich, byla to zajímavá manipulativní klička," dodal Polách.

Klíčovým tématem sporu se následně stal vliv Petra Nečase a Mirka Topolánka, kteří podle Michala Haška informace o odposleších Pavla Béma měli. "Jak s tím zacházeli, kdo je zadával, kdo a proč," konstatoval 1. místopředseda ČSSD. "Ano, to je pravda, na to se musí najít odpovědi," kývnul hlavou Bendl. Nikdo ve studiu však nebyl schopen vložit ruku do ohně za to, že odposlechy skutečně pocházejí z BIS.



Vejce a jejich cena, druhé téma nedělní Partie. Kdo za ni může? Z debaty vyplynulo, že nařízení Evropské unie. Ministr Bendl zároveň připustil, že společnosti mohly využít nálady a ceny zvyšovat uměle. Michal Hašek upozornil, že zemědělci dodávají vejce za 2,50 - 3 koruny za jedno. Následující marži tak mají na starost obchodní řetězce. "Vy jste tam byl hodně dlouho, v té Číně," zasmál se Bendl s narážkou na cestu zástupců soc. dem. do jedné ze světových velmocí, která trvala necelý týden. Petr Bendl následně namítnul, že průměrná cena odkupu vajec není 2,50, ale 3,50.

"V debatě u vajec uspěl z mého pohledu Bendl," dodává pro ParlamentníListy.cz analytik Polách. "A to z prostého důvodu, jímž jsou fakta. Michal Hašek přišel s jistým konstatováním, načež Bendl předložil grafy a jeho teorii zbořil. Ale teď bych spíše tu mediální rovinu upozadil a zamyslel se, proč nezaznělo nic z toho, jak se bude cena vajec vyvíjet. Na to neodpověděl ani jeden z hostů," vysvětlil Polách.

Petr Bendl připustil, že regulační nástroje skutečně jeho resort odmítá. "Jestliže jsem někde četl, že vejce stojí sedm korun, je to příšerné a to mě zaskočilo." Michal Hašek na to požádal, aby spíše než řetězce chránilo Bendlovo ministerstvo české zemědělce.

Vejce, téma dne (a asi i zítřka)

Už v listopadu loňského roku informovaly ParlamentníListy.cz o tom, že ministr zemědělství Petr Bendl nechce v republice vejce ze zemí, kde nemají slepice odpovídající životní prostor. Požaduje to norma Evropské unie, ale do roku 2012 to většina okolních zemí, odkud se k nám vejce - zejména ty levnější - dovážejí, nejspíš nestihne. Zatímco pro naše drůbežáře je to dobrá zpráva, čeští zákazníci si asi budou muset nejspíš připlatit, odhadnula naše redakce vloni.

"Dobře si uvědomuji možné ohrožení českých producentů vajec a osobně dělám vše, abych tomu zabránil," uvedl tehdy Bendl.

Anketa

Vadí vám cena vajec?

80%
hlasovalo: 1603 lidí
A jak to vypadá o čtyři měsíce později, tedy nyní? Vejce jsou na některých místech k mání skoro za sedm korun. K této rekordní sumě se cena na našem trhu vyšplhala během pouhých několika týdnů. A lépe hned zřejmě nebude. Dokud se prý nepodaří splnit chovatelům slepic nové směrnice o chovu drůbeže, jež nastavila Evropská unie, nějaký čas to vzhledem k finanční náročnosti potrvá. A tak i samotní drůbežáři přiznávají, že do normálu se situace kolem vajec může dostat až v polovině roku.

"Pokud bude hrát roli velikost klícek pro slepice, aby ovlivnila cenu vajec tak, že vyšplhají na úroveň  bio vajíček. Tak je to divné, ale opravdu už mě asi v tomto státě nepřekvapí nic. Myslím si však, že cena vajec by nás měla štvát méně, než tento absolutní bordel ve státě, který způsobuje, že řešíme cenu vajíček, ale podstata toho, proč se tak děje, všem uniká,“ napsala ParlamentnímListům.cz čtenářka, která se podepsala jako Petra.

Téma ceny vajec dominovalo minulý týden kromě rádia Impuls také čtvrtečnímu vysílání diskusního pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Jeho hostem byl rovněž ministr zemědělství Petr Bendl. Podle odhadů diskutujících se ceny vajec po Velikonocích sníží – je to tak pokaždé, uvedl v živém vysílání Bendl.

Agrární analytik Petr Havel dokonce připustil, že někde to bude i pod hranicí tří korun. Podle informací ČT ovšem v bavorském Waldsassenu v Německu stojí plato deseti nejlevnějších vajec v přepočtu 25 korun.

Drahá vejce? Můžou si za ně prý sami lidé, protože je skupují ve velkém. To před několika dny konstatoval spolumajitel drůbežárny Václav Štefánek. Dodavatelé prý za zvyšující se ceny nemůžou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …