Ministře Blatný, vy odmítáte pomoc z Německa, symbol evropanství? Odstupte, vyzval vědec

06.02.2021 11:08

Přesun části pacientů z přeplněné nemocnice v Chebu do jiných nemocnic v Česku vyvolal negativní reakce. Hlučnou operaci resortu zdravotnictví za doprovodu policejního konvoje, která dostala přednost před nabídkou pomoci z Německa na poskytnutí kapacit, kritizuje imunolog Zdeněk Hel, jenž se kvůli svému názoru dostal do střetu se správcem twitterového účtu ministerstva zdravotnictví. Hel přitom prý patří k lidem, se kterými se radí premiér Andrej Babiš.

Ministře Blatný, vy odmítáte pomoc z Německa, symbol evropanství? Odstupte, vyzval vědec
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Profesor imunologie Hel

Anketa

Měl by být ministr Blatný odvolán?

16%
30%
hlasovalo: 10488 lidí

Kritická situace v přetížené chebské nemocnici se měla původně řešit převozem pacientů do Německa. Nakonec však pacienti byli preváženi za zvuku houkaček, s doprovodem policie a se zapojením armádního vrtulníku do nemocnic v českém vnitrozemí.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) však – i přes naléhání vedení kraje – převoz pacientů přes blízké hranice do Německa odmítl. Má to být jasným signálem pro občany této země, že se o ně postará Česká republika.

„Ve chvíli, kdy jde o záchranu každého jednotlivého života, jsou úvahy o signálech či o prestiži neakceptovatelné,“ uvedl za signatáře petice k otevření hranic pro sanitky Libor Dušek.

Kritici uvádějí, že Blatného slib s posilou v podobě tří lékařů nepomůže tak výrazně, jak by mohl pomoct převoz byť jen několika málo pacientů za nedaleké hranice, kde o ně může být dobře postaráno.

Více ZDE

Situace vyvolala názorový střet mezi imunologem Zdeňkem Helem a samotným ministrem zdravotnictví. „Pan ministr Blatný zatvrzele odmítá pomoc Německa. Ze strany Německa jde o symbol dobré vůle, přátelství a soudržnosti mezi sousedy, o symbol evropanství. Stejně jako pan ministr odmítá pomoc vědecké komunity, odmítá pomoc Evropy. Pane ministře, odstupte,“ napsal Hel ve svém tweetu.

Reakce resortu zdravotnictví na sebe nenechala dlouho čekat. „Chcete říci, že jsou čeští zdravotníci horší než Němci? Není pravda ani to, že nekomunikujeme s vědeckou komunitou. Odmítáme jen nevědecký nátlak některých uskupení. Odborné skupiny na MZd jsou otevřeny všem, kdo jsou ochotni převzít odpovědnost a pracovat. Najdete k tomu odvahu?“ ohradil se resort.

„Nikdo nic neodmítá a Vy to dobře víte. Neodmítáme spolupracovat s Německem. Tamější volné kapacity jsou ale v jednotkách, zatímco transport potřebují desítky pacientů. Žádný pacient není ohrožen na životě tím, že je léčen v ČR,“ doplnil pak účet ministerstva zdravotnictví.

Imunolog Hel nepochyboval o skvělých schopnostech českých zdravotníků, avšak zopakoval, že ministerstvo odmítá komunikovat s vědeckou komunitou. „Opakovaně vyzývá, ať si vědci udělají kongres, až bude po všem,“ dodal závěrem.

V pátek pražská zdravotnická záchranná služba naložila 15 pacientů z Chebu a 10 ze Sokolova. Pacienti z Chebu cestovali do pražských nemocnic v Motole, Na Bulovce, vinohradské a Na Homolce. Ti ze Sokolova putovali do nemocnic v Berouně, v Klatovech a v Plzni.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…