Ministři zahraničí EU budou řešit nápor migrantů

20.04.2015 6:42

Kvůli víkendové tragédii, kdy ve Středozemním moři zahynulo asi 700 běženců snažících se dostat do Evropy, se dnes ministři zahraničí zemí EU budou celou situací zabývat. O zařazení bodu požádala o víkendu šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová.

Ministři zahraničí EU budou řešit nápor migrantů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Původními tématy pravidelné lucemburské schůzky ministrů zahraničí osmadvacítky měla být situace v Libyi a Jemenu, ale především strategická diskuse o vztazích EU se zeměmi Latinské Ameriky a Karibské oblasti.

Itálie, která příliv uprchlíků ze severní Afriky už měsíce zvládá jen s obtížemi, by ráda, aby se tématem už tento týden zabýval mimořádný unijní summit.

Kromě Mogheriniové se dnes ministerské diskuse o migraci mimořádně zúčastní také eurokomisař pro vnitro a otázky migrace Dimitris Avramopulos.

Pokud se potvrdí počty obětí víkendové nehody, bude to jedno z největších neštěstí podobného typu za několik posledních desetiletí. Počet lidí, kteří jen od začátku letošního roku zahynuli během riskantní cesty do Evropy, zřejmě stoupne na více než 1500. Počty obětí výrazně narostly už v loňském roce, kdy se z několika stovek dostaly ke 3500.

Itálie zachraňovala do loňska uprchlíky v rámci své vlastní námořní operace Mare Nostrum. Od loňského roku ji nahradila evropská mise agentury pro ostrahu hranic Frontex.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…