Ministrův výrok nepomohl, náš článek ano. Lesy ČR možná zmírní podmínky pro pracanty z chudého severu

11.06.2014 21:15

Víme, kolik mohou dostat dělníci v severočeských lesích, kteří údajně nemají zájem o práci. Státní podnik možná díky kritice po nešťastném výroku svého ministra upraví podmínky pro nábory, a dá tak šanci více lidem z kraje s nejvyšší nezaměstnaností. Jde o reakci na dění kolem nedávného výroku ministra zemědělství.

Ministrův výrok nepomohl, náš článek ano. Lesy ČR možná zmírní podmínky pro pracanty z chudého severu
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na sociální síti před nedávnem napsal:„Již půl roku potřebujeme v Ústeckém kraji přijmout 40 lidí na práci do lesů, zatím se přihlásilo 6.“ ParlamentníListy.cz na základě jeho výroku zjišťovaly skutečný stav věci u regionálního úřadu práce i přímo u Lesů ČR. Vyplynulo z toho, že výrok ministra byl nejen nešťastný, ale že pomyslné máslo na hlavě navíc rozhodně nemají uchazeči o práci. Dokonce se ukázalo, že na samotný státní podnik Lesy ČR si u úřadu práce zájemci o práci stěžují, že je to velmi špatné i s pouhou informovaností uchazečů, natož s požadavkem chtít po nezaměstnaných dojíždět vlastním automobilem a podobně.

Bude druhá šance lepší?

Na základě článku v ParlamentníchListech.cz se Lesy ČR a Úřad práce znovu sejdou k projednání problematiky náboru pracovníků do společnosti Lesy ČR, jak za ministerstva zemědělství pro ParlamentníListy.cz uvedl Radek Melichar, vedoucí tiskového oddělení.

Mezi Lesy České republiky a Úřadem práce ČR je podepsána Dohoda o vytvoření pracovních příležitostí v rámci veřejně prospěšných prací. Tato dohoda mimo jiné určuje, že bude vytvořeno až 40 pracovních příležitostí v rámci veřejně prospěšných prací na pozici „pomocný pracovník v lesnictví“, a to na týdenní pracovní úvazek v rozsahu 40 hodin. Podmínkou je, že Lesy ČR budou tato pracovní místa obsazovat výhradně uchazeči o zaměstnání, které jim doporučí Úřad práce. „Jde o práce související s pěstební činností, především péčí o mladé lesní porosty v regionu Ústeckého kraje. Uchazeči o vytvářená pracovní místa jsou vybíráni ve spolupráci s Úřadem práce ČR - krajskou pobočkou v Ústí nad Labem, konkrétně kontaktními pracovišti  Chomutov, Kadaň – Vejprty a Klášterec nad Ohří,“ upřesnil ministerský pracovník Radek Melichar. Na základě zkušeností s touto oblastí by se následně měl výběr pracovníků rozšířit i na další oblasti Krušných hor. 

Mzdové podmínky

Mzdové podmínky vycházejí z obdobné pracovní pozice, které u Lesů ČR pobírají lesní dělníci. Při úvazku 40 hodin týdně činí hodinová mzda v závislosti na zařazení do jednoho ze tří tarifních platových stupňů 52,80 – 67,80 Kč/hodinu. K tomu je zaměstnanci poskytována měsíční výkonnostní odměna jako nenároková složka až do výše 29 procent základní mzdy. 

Úřad práce přitom společnosti v březnu nabídl příspěvek na každého dělníka 11 tisíc korun měsíčně, na předáka 15 tisíc korun měsíčně. Pilotní projekt, v němž tak náklady spojené s vytvořením těchto pracovních míst v rámci hradí společně úřad práce a Lesy ČR, je prozatím vymezen časovým období 1. května letošního roku až 30. dubna příštího roku.

Úřad práce ČR ujistil Lesy ČR, že o tuto spolupráci má zájem a je připraven na další výběr pracovníků. „Bylo by vhodné trochu změnit podmínky. Znova vejdeme ve spolupráci s Lesy ČR a otevřeme toto téma,“ uvedl již dříve pro ParlamenntíListy.cz ředitel krajského pracoviště úřadu práce v Ústeckém kraji Radim Gabriel. „Schůzka mezi Lesy ČR a Úřadem práce ČR proběhne tento čtvrtek. Zde by se měla sblížit vzájemná stanoviska v této věci,“ konstatoval Radek Melichar z ministerstva zemědělství, že je možné, že podmínky pro zájemce o práci, kterých není málo, by se mohli ještě případně upravit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …