Ministryně Nováková se podělala, soudí Schwarzenberg

30.03.2019 10:27

Ministryně průmyslu a obchodu za hnutí ANO Marta Nováková v týdnu pořádala setkání se zahraničními investory. Ale když čínský investor zjistil, že na jednání neschází zástupce Tchaj-wanu, rozzlobil se. Zástupce ostrova, který Čína považuje za své území, musel za dveře. Nováková čínské straně bez okolků vyhověla. Podle někdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga se dáma „podělala“.

Ministryně Nováková se podělala, soudí Schwarzenberg
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V rámci "Expedice neuhneme 2017" představovala TOP 09 svůj volební program v Únětickém pivovaru. Zúčastnili se čestný předseda Karel Schwarzenberg, místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová a poslanec Martin Plíšek

Server Hlídací pes.org přinesl informaci, že ministryně průmyslu Marta Nováková vykázala z jednání se zahraničními investory zástupce Tchaj-wanu. Stalo se tak na žádost čínské strany. Samotnou ji to prý mrzelo, ale snažila se zabránit diplomatické roztržce. Taková roztržka mohla vrhnout stín na cestu českého prezidenta Miloše Zemana do Číny. Cesta je naplánována na konec dubna.

„Jsem ráda, že se podařilo zabránit diplomatické roztržce. Česká republika uznává politiku jednotné Číny, která je také v souladu se zahraniční politikou EU a Severoatlantické aliance. Stejné stanovisko zastávají i všichni naši významní západní spojenci jako Německo, USA, Francie či Velká Británie. Ráda bych poděkovala i zástupcům kanceláře Tchaj-pej za jejich pochopení naší situace,” uvedla ministryně Marta Nováková.

Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) si chování ministryně vyložil po svém. Dáma se podle jeho názoru „podělala“.

Čestný předseda TOP 09 dodal, že sice uznáváme teorii jedné Číny, ale to nic nemění na tom, že demokratický Tchaj-wan investoval v Česku podstatně více prostředků než komunistická Čína, a to i navzdory tomu, že prezident Miloš Zeman do Číny opakovaně cestuje a Schwarzenberg prý nechce podrobně popisovat, jak se asi v Číně chová.

Vzhledem k tomu, že u nás Tchaj-wan investoval podstatně více prostředků, měli jsme si podle bývalého ministra zahraničí uchovat jistou hrdost. Nováková měla přítomným jasně říci, že jako hostitelka rozhoduje sama o tom, kdo smí být přítomen, a kdo ne. A představitel Tchaj-wanu měl zůstat v sále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…