Ministryně Šlechtová jednala se svým izraelským i palestinským protějškem

28.10.2015 18:48

Betlém stejně jako Jeruzalém je podle české ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové pro turisty bezpečný, doporučuje ale spíše skupinovou turistiku. Čeští turisté, kteří jezdí do Izraele, jen málokdy vědí, že Betlém leží na palestinském území, domnívá se Šlechtová, která jednala s izraelským i palestinským ministrem pro cestovní ruch.

Ministryně Šlechtová jednala se svým izraelským i palestinským protějškem
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Během jednoho dne se setkala v Jeruzalémě s izraelským ministrem turismu Jarivem Levinem a v Betlémě s palestinskou ministryní turismu a památek Rulou Maajahovou. „Dozvěděla jsem se, že ti dva ministři pro cestovní ruch se nikdy neviděli. Oba mě trochu požádali, abych hrála zprostředkující subjekt jakési diplomacie, o což, si myslím, jsme usilovali i mou návštěvou v Palestině,“ řekla Šlechtová v rozhovoru s ČTK a Parlamentními listy.

Doplnila, že izraelský ministr vnímal její návštěvu Palestiny neutrálně. „Sdělila jsem mu, že v rámci diplomacie se nemůžeme dívat pouze jedním směrem, i když jsme proizraelští. Betlém je významné místo a snažíme se, abychom tam dostali i české turisty. Kdybych nejela do Betléma, viděla bych jen část Izraele. Jsou to nejsvětější místa celého světa. Jeruzalém a Betlém spolu v rámci cestovního ruchu naprosto souvisí a patří k sobě," uvedla. Betlém leží na palestinském Západním břehu Jordánu.

Šlechtová říká, že je po ministru zahraničí vůbec prvním českým ministrem jiného resortu, který se v Palestině objevil. Dodala, že i při jednáních o turistickém ruchu palestinští představitelé mluvili – stejně jako v OSN – o okupaci ze strany Izraele.

Počet českých turistů v Izraeli roste

„Upozornila jsem je, že pokud takto bude Palestina vystupovat, nikdy nepřitáhne turisty. Musí sdělit také to, že Palestinci chtějí Betlém ukázat turistům a že jim zajistí bezpečí. Sama jsem se tam cítila bezpečně a klidně,“ říká ministryně. S palestinskou ministryní prý probíraly tradiční postoj ČR k Izraeli. „Sdělila jsem jí, že to, že jsme proizraelsky orientovaní, neznamená, že bychom někdy řekli ne Palestině. Česká republika to v rámci diplomacie ani zahraničních vztahů nikdy nesdělila," uvedla.

Počet českých turistů mířících do Izraele podle ministryně během posledních pěti let rostl. „Poslední rok trochu klesl, snižuje se z důvodu obav o bezpečnost. S izraelským ministrem jsme se bavili o tom, jakým způsobem zvýšit poptávku turistů obou našich zemí. V příštím roce bych ráda vezla do Izraele misi tour-operátorů a cestovních kanceláří,“ naznačuje spolupráci. Svému izraelskému protějšku navrhla uzavřít memorandum o spolupráci v cestovním ruchu, které podle ní dosud chybí.

Podle informací českého velvyslanectví v Tel Avivu jsou příjmy ze vzájemné turistiky vyšší na straně ČR, kterou v roce 2014 navštívilo přes 80 000 Izraelců. Českých turistů v Izraeli před rokem 2010 bývalo kolem 20 000 ročně, v roce 2014 ale méně než 16 000, mnoho z nich navíc přijíždí na jednodenní výlety z Egypta.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…