Ministryně Šlechtová plánuje vývoj průzkumného dronu

10.04.2018 14:53

Ministerstvo obrany plánuje vývoj vlastního průzkumného dronu s kolmým startem. Vytvořit bezpilotní prostředek dostane za úkol státní podnik Vojenský technický ústav (VTÚ). Jeho pracovníci budou vyvíjet také dílenské vozidlo pro technické prostředky dělostřeleckého průzkumu. O zakázkách ve středu informuje vládu ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO), řekl ČTK Jakub Fajnor z tiskového oddělení Ministerstva obrany.

Ministryně Šlechtová plánuje vývoj průzkumného dronu
Foto: archív autora
Popisek: vojenský dron

Ministři dostanou informace i o dalších armádních zakázkách celkem za asi 295 milionů korun.

VTÚ se vývojem bezpilotních prostředků zabývá od počátku 80. let. První stroje s označením Sojka vážily desítky kilogramů a byly určeny především pro letecký průzkum. Další sloužily třeba pro cvičné střelby, kdy se střelci trefují do taženého pytle. V roce 2015 VTÚ představil dron Brus s kolmým startem, který je určen hlavně pro záchranné a humanitární účely. Do výbavy je již dostala policie. Podle Fajnora má nyní VTÚ od Ministerstva obrany získat zakázku na vývoj malého průzkumného bezpilotního prostředku s kolmým vzletem a přistáním.

Projekt odpovídá ambicím Armády ČR

Vojenský výzkumný ústav (VVÚ) bude na základě chystané zakázky pracovat na přenosném zaměřovači radiových signálů DF MANPACK a generátoru radiotechnických signálů GERASIM. Celkem by mělo Ministerstvo obrany za pět zakázek pro VTÚ a VVÚ zaplatit 212 milionů korun. Smlouvy mají být podepsány do konce června a zakázky by měly trvat do roku 2021.

„Projekty odpovídají požadavkům a ambicím AČR na působení v operacích na i mimo území ČR v rámci operací NATO a EU,“ uvedl Fajnor. Nyní podle něj pozemní síly české armády takovou techniku k dispozici nemají. „Absence takovýchto prostředků neumožní zvyšovat intenzitu výcviku, což se potom projevuje ve schopnosti vedení soudobého boje,“ podotkl.

Ministryně ve středu také vládu zpraví o veřejné zakázce na kompletní opravy vyhřívaných pancéřových oken lehkých obrněných vozidel (LOV) Iveco. Opravy vyhřívaných pancéřových oken demontovaných z techniky a renovace jejich rámů a vyhřívání by měl také získat VVÚ. Podle Fajnora bude třeba opravit 97 sad pancéřových oken. „Opravená okna musí splňovat balistická, optická a technická kritéria stejná jako nová okna,“ uvedl. Ministerstvo chce s VVÚ uzavřít smlouvu do poloviny června na 36 měsíců. Cena bude záviset na konkrétních opravách, maximálně by měla být 82,57 milionu korun. Nákup nových pancéřových oken by podle Fajnora stál o 85 milionů korun více.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…