Ministryně Válková k nové aféře: Strašně jsem se rozčílila. Šla jsem za ním, ale než jsem ho zastihla...

17.06.2014 11:27

Kauza náramků pro vězně otřásla Ministerstvem spravedlnosti. Náměstek Pavel Štern, nominovaný ČSSD, v pondělí na protikorupční policii nahlásil ministryni Helenu Válkovou, že se domáhá důvěrných informací o cenových nabídkách, ke kterým nemá mít přístup. Ministryně naopak vystoupila v České televizi a vznesla podezření, že celá zakázka je velmi pochybná a náměstek Štern, který se v její realizaci velmi angažuje, ji prý možná před svou nadřízenou záměrně kryje.

Ministryně Válková k nové aféře: Strašně jsem se rozčílila. Šla jsem za ním, ale než jsem ho zastihla...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková představila svůj tým spolupracovníků a pracovní plán v oblastech, kterým se bude během svého mandátu věnovat

Zakázka je ve fázi zjištování cenových nabídek a náměstek tvrdí, že firmy své cenové parametry poskytly výměnou za slib, že nebudou nikde zveřejněny. Obávaly se totiž úniku citlivých údajů ke konkurenci. Náměstek zastává názor, že z toho důvodu by neměl ceny znát nikdo mimo pracovní skupinu, která zakázku připravuje, tedy ani sama ministryně. Ta se však na konci minulého týdne začala informací domáhat.   

Ministryně Helena Válková v České televizi uvedla, že o náramcích pro vězně dostala jen obecné informace, které ji nemohly uspokojit. „Proto jsem chtěla do 13. 6. nabídky všech firem, které v tom průzkumu byly,“ uvedla.

Požadavek prý učinila zcela jasným a srozumitelným způsobem. Jenže v pátek 13. 6. jí náměstek Pavel Štern sdělil, že její žádosti se nevyhovuje, protože informace jsou důvěrné a nebudou sdělovány nikomu mimo pracovní skupinu, která zakázku připravuje.

Když si ministryně Válková v pátek odpoledne ve svém e-mailu toto zamítnutí přečetla, velmi se prý rozčílila. Náměstka Šterna již v jeho kanceláři nenašla, tak zavolala ředitelce Probační a mediační služby, která na projektu náramků rovněž participovala, a žádala po ní informaci, jakým legálním způsobem se jako ministryně může k informacím o cenových nabídkách dostat.

Ředitelka prý několik cest nabídla a ministryně si chtěla přes víkend rozmyslet, která z cest bude nejvýhodnější. Proto ředitelku požádala, aby nic neříkala náměstku Šternovi, že se s ním domluví sama. Než však k domluvě došlo, vypravil se v pondělí ráno náměstek Štern na policejní Útvar pro vyšetřování korupce a finanční kriminality a oznámil, že ministryně chtěla ovlivňovat průběh veřejné zakázky.

Ministryně považuje za nevěřitelné, že ve své pozici nemůže dostat požadované informace o nabídkách na detenční náramky. „Tím spíš, že tam klíčí podezření, že se tam odehrává něco, co není v pořádku,“ upozornila ministryně. Podle ní nikdo neví, zda cena 700 milionů, se kterou pracovní skupina operuje, je skutečně reálná a odpovídá cenovým nabídkám.

„A náměstek Štern, místo toho, aby nám to vysvětlil, tak hned v pondělí jde na protikorupční policii učinit oznámení na mě, a na odchodu to ještě všechno zavolá do Lidových novin,“ rozhořčila se Válková na závěr.       

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…