Ministryně kultury Hanáková je sto dní ve funkci. Jak si zatím vede?

21.03.2012 10:58

Ministryně kultury Alena Hanáková (STAN) začala po třech měsících svého působení ve funkci provádět personální a organizační změny. Jmenovala nového ekonomického náměstka Martina Sankota, který nahradil již v lednu odvolanou Michaelu Vojtovou. Pětičlenné tiskové oddělení nahradil jeden pracovník v čele kabinetu ministryně. Další organizační a personální změny ministryně chystá, řekla ČTK mluvčí MK a ředitelka kabinetu ministryně Markéta Ševčíková.

Ministryně kultury Hanáková je sto dní ve funkci. Jak si zatím vede?
Foto: top09.cz
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Ministryně za dobu svého dosavadního působení v čele resortu úřad příliš nezviditelnila. Novináře odkazovala na potřebných prvních sto dní ve funkci, které se považují za jakousi dobu seznamování se s příslušnou problematikou; uplynuly právě dnes.

Besserova poradkyně pokračuje, zatím

O ministryni kromě několika málo mediálních výstupů nebylo moc slyšet. V lednu odvolala zmíněnou ekonomickou náměstkyni a ředitele odboru vnitřní správy a investic Miloše Philippa Štrajta, které do úřadu přivedl jeho bývalý šéf Jiří Besser. Štrajta zatím nahrazuje jeho bývalá zástupkyně Irena Šťáhlavská, podle mluvčí agendu investic pravděpodobně převezme nový ekonomický náměstek.

Martin Sankot přišel na ministerstvo z bankovního sektoru, dříve byl například ředitelem a předsedou představenstva společnosti ČP Invest. Štrajt na ministerstvu působil od loňského ledna, podle médií ho s Besserem spojoval společný známý Pavel Hrách, kterému soud uložil podmíněný trest za uplácení vlivné manažerky České konsolidační agentury Radky Kafkové. Společenství s Hráchem stálo Bessera místo - odešel kvůli financování jeho bytu na Floridě, což neuvedl ve svém majetkovém přiznání.

Na ministerstvu ale stále pracuje Hráchova partnerka Hana Červenková, v době Bessera byla jeho poradkyní pro personalistiku a zasedala třeba v komisích při výběru ředitele Národní galerie v Praze, České filharmonie či Národního filmového archivu. Zůstala také poradkyní Hanákové. "Je jediným poradcem paní ministryně v zaměstnaneckém poměru, její působení na ministerstvu kultury skončí pravděpodobně k 1. červnu," řekla ČTK Ševčíková.

Úspěch? Zákon o vyrovnání státu s církvemi

Ministryně má již jen jednu další poradkyni, která však působí externě. Je jí Daniela Gadasová, která má na starosti transformaci Státní opery Praha.

Za své dosavadní úspěchy Alena Hanáková považuje schválení nového zákona o audiovizi a podpoře kinematografie či zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, který prošel sněmovnou v prvním čtení. Oba zákony ale jsou dlouhá léta připravované normy, na nichž pracovali zejména Hanákové předchůdci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…