Ministryně práce hodlá pomoci matkám s dětmi najít práci. Motivuje firmy

09.03.2014 16:31

České ženy po mateřské dovolené obtížně shánějí zaměstnání. Naše republika patří v rámci Evropské unie mezi země s nejvyšší nezaměstnaností matek. Jejich situace je o to obtížnější, že tzv. pružnou pracovní dobu nabízí nemnoho společností a v mateřských školkách se nedostává volných míst. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto hodlá zaměstnavatele více zapojit do řešení problému zvýšenou finanční motivací.

Ministryně práce hodlá pomoci matkám s dětmi najít práci. Motivuje firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a ministr zemědělství Marian Jurečka

Najít práci, při které by se mohly věnovat rodině a výchově dětí, není pro Češky snadné, upozorňuje zpravodajský server Českého rozhlasu. Logické řešení, tedy poloviční či zkrácené úvazky, totiž na trhu práce společnosti nabízejí jen ve velmi omezené míře. Tím pádem má naše republika jednu z největších nezaměstnaností matek v Evropské unii. V současné hospodářské situaci by totiž pro udržení životních standardů většina rodin upřednostnila práci matek, ovšem tak, aby potřeby dětí nebyly opomíjeny.

Vypovídají o tom statistická čísla. Mezi dvacátým pátým a čtyřicátým rokem je v práci téměř dvakrát méně žen než mužů, upozorňuje server. České ženy zůstávají s dětmi doma mnohem déle, než ve většině ostatních unijních zemí.

„Zatímco v šedesátých letech byla taková praxe, že ženy zůstávaly s každým dítětem doma do dvou let, postupně se prodlužovala doba péče o dítě,“ zhodnotila situaci pro rozhlas socioložka Hana Hašková, která vypracovala citovaný přehled zaměstnanosti matek v České republice.

Marksová: Matky od dětí do pracovního procesu!

Současné matky jsou tak na rodičovské dovolené mnohem déle, než bývaly matky jejich. „Prosadil se tady model řetězení rodičovských dovolených. V šedesátých letech měly ženy zpravidla první dítě, na nějakou dobu odešly z trhu práce, potom se vrátily a pak měly znovu druhé dítě. V období normalizace se začal postupně prosazovat spíše model nenavracení se mezi porody na trh práce,“ doplňuje socioložka Hašková.

Ministerstvo práce proto hodlá podporovat flexibilní pracovní úvazky. „Když společnost zaměstná matku po rodičovské dovolené, dostane příspěvek na její plat. Další výhodou je až roční sleva na sociální pojištění pro zaměstnavatele, což se teprve bude realizovat,“ komentuje postup sociálně demokratická ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…