Miroslava Němcová: Lidé mi vyhrožují, mně je to jedno. Kandidaturu na Hrad nevylučuji. Ráda si dám sklenku vína či koňaku

04.06.2018 6:41

Bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny a současná poslankyně za ODS Miroslava Němcová se rozhovořila pro magazín Luxury Prague Life nejen o politice, ale i o sobě.

Miroslava Němcová: Lidé mi vyhrožují, mně je to jedno. Kandidaturu na Hrad nevylučuji. Ráda si dám sklenku vína či koňaku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předání květin poslankyni Miroslavě Němcové jako výraz díků za její odvahu a postoj k inauguračnímu projevu prezidenta

Němcová je v politice už více než dvacet let. Poprvé se poslankyní stala v červnu roku 1998. „Předtím jsem už čtyři roky ‚sloužila‘ v komunální politice v Žďáru nad Sázavou, takže s komunální praxí je to čtyřiadvacet let. Skoro čtvrt století,“ poznamenala Němcová, pro kterou byl zlomovým rokem rok 1989. 

A její práce jí prý stále dává smysl. „Někdy se peru s tím, že nevím, jak dál, že už tomu moc nedávám, ale pak si ze vzdoru řeknu, že ne, že dokud člověk něco může dělat, tak to má dělat,“ dodala.

Anketa

Kdo byl NEJLEPŠÍM primátorem Prahy?

hlasovalo: 5531 lidí

„Myslím, že nejpodstatnější je ve všem dělat věci tak, jak jste přesvědčená, že je máte dělat a moc se nekoukat napravo nalevo. A nesnažit se zavděčit všem,“ podotkla také Němcová. A přiznala, že za její politickou éru se stalo i to, že jí někdo vyhrožoval.

„Nejstrašnější výhrůžky, které jsem dostávala mailem nebo poštou, se týkaly mé maminky. Měla jsem tehdy maminku na vozíčku. Když mi chodily odporné obrázky toho, jak ji shodí ze schodů, a různé popisy, tak to s člověkem zamává, ale to, co píšou teď, mě nechává chladnou, je mi to jedno. Nepíšou to normální lidé a já si tím nenechám brát čas,“ poznamenala Němcová.

A vrátila se i k situaci, kdy při inauguraci prezidenta Miloše Zemana opustila kvůli jeho projevu Vladislavský sál. „Udělala jsem to spontánně. Nějaká myšlenka rebelie, nebo jestli tím vzbudím pozitivní nebo negativní vlnu, mě ani nenapadla. Já jsem prostě jenom věděla, že to překročilo hranice, u kterých jsem byla ochotná být. Když jsem si uvědomila, že u takových věcí být nechci, tak jsem si svobodně odkráčela,“ podotkla Němcová, jež v rozhovoru pohovořila i o své možné prezidentské kandidatuře. „Teď aktuálně o tom nepřemýšlím, neříkám, že to zcela vylučuji. Ale musela bych mít hodně silný motiv, ne pouze ten, abych měla ‚čárku‘ v politické kariéře,“ řekla. 

Původní text ZDE

V rozhovoru pak mimo jiné prozradila i své neřesti. „Ráda si dám sklenku vína nebo i dobrého koňaku…“ podotkla Němcová, která za dva roky oslaví 50leté výročí svého manželství. „Nikdy při manželských problémech nemyslela na rozvod, to bylo zakázané slovo. Vyplatilo se nám, dopřát si čas, abychom věci řešili v klidu, aby si to takzvaně sedlo,“ dodala. 

A co Němcovou podle jejích slov spolehlivě rozesměje? „Bezvadná knížka, třeba Pan Kaplan má třídu rád. Nebo filmy – Kristián, staré české filmy, nebo když pan Kodet vystoupí v Pelíškách a pronese tu svou slavnou větu: ‚Proletáři všech zemí …‘ teď to nemůžu říct až do konce… Tak to se ráda zasměju,“ poznamenala.

Svěřila se také s tím, jakou má kadeřnici a zda chodí na kosmetiku. „Kadeřnici mám už x let tu samou, mladou dámu tady v Praze. K té chodím pravidelně, krásně o mě pečuje. Přiznám se ale, že kosmetiku flákám… Tam jsem byla asi dvakrát za celý život,“ řekla.

A jak by Němcová shrnula současnou českou politiku? „Je jako počasí, je ukrutně sucho a nic kloudného se neurodilo,“ sdělila závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…