Místo některých obětí tornáda se mohou smát exekutoři. Možná budete koukat, kam šla vaše pomoc

04.07.2021 9:10

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) několikrát poděkoval svým spoluobčanům za to, jak velkou pomoc poskytli lidem postiženým tornádem, které se prohnalo Břeclavskem a Hodonínskem. Upozornil však také, že až 300 rodin může o pomoc přijít. Jak o pomoc materiální, tak o pomoc finanční; vedle tornáda je totiž navštívil i exekutor.

Místo některých obětí tornáda se mohou smát exekutoři. Možná budete koukat, kam šla vaše pomoc
Foto: PL
Popisek: Následky řádění přírodního živlu na jižní Moravě

V noci na pátek minulý týden prolétlo Hodonínskem a Břeclavskem tornádo. Mezi Čechy, Moravany a Slezany se po této přírodní katastrofě zvedla nebývalá vlna solidarity. Do regionu dorazilo nemalé množství dobrovolníků, včetně předsedy lidovců Mariana Jurečky, aby tu pomohli s odklízením trosek.  

Vedle toho poslali lidé na pomoc svým spoluobčanům v několika sbírkách přes miliardu korun. Nikdy v minulosti se mezi lidmi nevybralo tolik.

Zdá se však, že někteří lidé by o darované peníze mohli přijít. Vedle tornáda je totiž v minulosti navštívil i exekutor. Podle informací Českého rozhlasu je až 300 rodin zasažených tornádem v exekuci, a mohou kvůli tomu přijít jak o materiální, tak o finanční pomoc.

„Mohou přijít o veškeré peníze z pojištění, které se netýkaly nemovitosti jako takové. Mohou přijít o peníze z pojištění domácnosti, z pojištění vozidla. Mohou přijít o finanční dar a bohužel i o materiální pomoc ve chvíli, kdy se stane jejich majetkem,“ poznamenal k tomu hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) s tím, že chce situaci řešit a pomoct i těmto lidem, jak to jen půjde.

„Myslíme si, že jediná možnost, která existuje, jak jim pomoci, je podat žádosti o odklad exekuce. Právě oni žádosti vyhoví ve všech podmínkách, které jsou k tomu nutné. Takže budeme apelovat nejenom na Exekutorskou komoru, aby exekutoři sami tyto odklady na žádost povinných odsouhlasili, ale zároveň budeme apelovat na Ministerstvo spravedlnosti v případě, že to exekutor neudělá a odklad nepovolí, aby soudy byly ty, které odklady budou povolovat,“ rozvedl myšlenku Grolich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…