Místo poukázek na živobytí asi někteří lidé zase dostanou peníze

13.04.2018 22:33

Některé skupiny chudších lidí už zřejmě nebudou dostávat příspěvek na živobytí v poukázkách, ale znovu v penězích. Sněmovna dnes změnu podpořila. Do dalšího kola schvalování poslala jak poslanecký návrh ANO, tak obdobnou předlohu opozičních poslanců. Oba návrhy se od sebe liší výčtem skupin osob, které by místo poukázek měly dostávat peníze.

Místo poukázek na živobytí asi někteří lidé zase dostanou peníze
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Výsledná podoba novely o pomoci v hmotné nouzi tak bude zřejmě kompromisem mezi oběma předlohami. Připravit by jej měl sněmovní sociální výbor, který se nyní bude oběma návrhy zabývat.

Výplata příspěvku v hmotné nouzi ve formě poukázek byla přijata s účinností od loňského prosince, důvodem byla snaha zamezit zneužívání dávky. Lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí přes půl roku v posledním roce, dostávají v poukázkách 35 až 65 procent této dávky. Za poukázky si mohou koupit potraviny, základní drogistické potřeby, dětské a lékárenské zboží, školní potřeby a oděvy, nikoli cigarety nebo alkohol.

V praxi se ukázalo, že povinné poukázky zvýšily byrokracii a přinesly některým lidem problémy. Navíc podle kritiků někteří nemajetní potraviny pořízené za poukázky přeprodávají za sníženou cenu, aby se dostali k penězům. Kritici poukazovali na to, že za poukázky nelze nakupovat v obchodech v malých obcích a nelze jimi zaplatit nájem nebo pobyt ve zdravotnických či sociálních zařízeních. Vít Rakušan (STAN) doporučoval kvůli snížení administrativy nahradit poukázky bankovními kartami.

Plně peněžitá dávka by se podle obou předloh měla vrátit lidem v pobytových zařízeních sociálních služeb. Zákonodárci ANO chtějí dát výjimku ještě lidem s příspěvkem na živobytí do 500 korun měsíčně, lidem, kteří jsou celý měsíc v nemocnici, a lidem s omezenou svéprávností. Úřady práce by také nemusely dávat poukázky v případech „hodných zvláštního zřetele“.

Novela skupiny poslanců z KDU-ČSL, Pirátské strany, ČSSD a TOP 09 počítá s tím, že poukázky by neměli už dostávat lidé s plným invalidním důchodem, lidé starší 68 let a lidé, kterým úřady ustanovily opatrovníka. Autoři chtějí zrušit poukázky také pro postižené lidi, kteří pobírají příspěvek na péči kvůli středně těžké závislosti, těžké závislosti a úplné závislosti na pomoci druhých, a pro pečovatele o postižené lidi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…