Místo rodného čísla po vás úřady možná budou chtít číslo občanky. V pondělí to projedná vláda

11.01.2020 12:10

Rušením rodného čísla jako hlavního způsobu ověřování identity při komunikaci s úřady se bude v pondělí zabývat vláda. Ministerstvo vnitra jí předložilo materiál, který zpracovává plány na letošní rok. Rodné číslo, ze kterého lze vyčíst další osobní údaje, nyní slouží jako tzv. stykový identifikátor s orgány veřejné správy, v budoucnu by ho mohla nahradit čísla občanských průkazů.

Místo rodného čísla po vás úřady možná budou chtít číslo občanky. V pondělí to projedná vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády

Změna vychází z deset let starého rozhodnutí Poslanecké sněmovny. Kromě toho, že by rodné číslo nemělo být používáno jako klíčový identifikátor v komunikaci občana se státem, by také nemělo být zapisováno do občanských průkazů. Rodná čísla budou lidem nadále přidělována, pro účely určení totožnosti by se ale měla podle materiálu využívat maximálně dalších deset let.

Výhodou používání čísel občanských průkazů je například podle předkladatelů také to, že by se měnila v čase tak, jak si lidé postupně průkazy obměňují. To by zároveň bránilo zneužití čísla průkazu.

Už nyní podle materiálu existují agendové identifikátory veřejných osob, ze kterých nelze odvodit žádné údaje, ty jsou ale neveřejné a slouží pouze k jednoznačnému určení osoby pro účely agendy, pro kterou byl identifikátor přidělen. Lidé je proto nemohou používat například při podání na úřadě. Pro soukromoprávní použití zase existují tzv. klientské identifikátory, například daňové identifikační číslo.

Dokument uvádí, že do konce března by měla jednotlivá ministerstva zpracovat přehled právních předpisů, na které bude mít zavedení nových identifikátorů dopad, do října pak mají dodat kompletní analýzu jejich zavedení. Do konce roku má vnitro předložit vládě k projednání souhrnný materiál, týkající se celkové analýzy koncepce zavedení nových identifikátorů, včetně celkových finančních dopadů navrhovaných změn.

Součástí změny by mělo být i zavedení povinných občanských průkazů pro děti od šesti let. Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna už v minulosti uvedl, že rodiče by průkaz potřebovali například v případě, že by dětem chtěli zažádat o průkazku do MHD nebo založit stavební spoření. Nyní pro tyto případy potřebují rodný list. Občanské průkazy by děti, stejně jako dospělí, nemusely nosit stále s sebou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …