Místopředseda TOP 09 se v Kyjevě omluvil Ukrajincům za Zemanova slova

04.12.2014 17:17

Nutnost omluvit se Ukrajincům za slova prezidenta Miloše Zemana pocítil místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, který se v těchto dnech účastní Ekonomického fóra v ukrajinském hlavním městě Kyjev. Informovala o tom mluvčí TOP 09 Martina Týblová s tím, že akci pořádá Česká-Středoasijská smíšená obchodní komora spolu s TOP 09.

Místopředseda TOP 09 se v Kyjevě omluvil Ukrajincům za Zemanova slova
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

Týblová upozornila, že TOP 09 a její politici patří k hlasitým podporovatelům Ukrajiny. „Předseda strany, bývalý ministr zahraničí a současný předseda zahraničního výboru Karel Schwarzenberg i europoslanec Jaromír Štětina osobně podpořili akce na Majdanu,“ připomněla.

Zemanovy výroky podle Ženíška poškozují ČR v očích celého Západu

Marek Ženíšek na fóru hostitele ujistil, že v České republice napříč politickým spektrem panuje shoda na tom, kdo je agresor na východě Ukrajiny a kdo porušuje mezinárodní právo. „Je mi proto nesmírně líto, že se musím omluvit za některé výroky pana prezidenta Zemana. Za výroky, které jsou v přímém rozporu s tím, jak se věci doopravdy mají a odehrávají a poškozují nás nejenom v očích Ukrajiny, ale celého západního světa,“ řekl Ženíšek mimo jiné ve svém proslovu na kyjevském fóru.

K věci se později vrátil na svém facebookovém profilu, kde napsal: „Měl jsem tu čest přednést úvodní slovo za českou delegaci, kde jsem považoval za důležité omluvit se Ukrajině za výroky našeho prezidenta. Za výroky, které jsou v rozporu s tím, jak se věci doopravdy mají.”

Z EU poputují na Ukrajinu miliardy eur

Týblová také upozornila, že v nedávných parlamentních volbách na Ukrajině uspěly proevropské strany, které získaly dokonce ústavní většinu.

Ve snaze prozápadní směřování Ukrajiny podpořit bude EU v následujícím období směřovat do této země nemalé finanční částky. „V letech 2014-2020 bude mít celková rozvojová pomoc EU Ukrajině hodnotu 1,5 mld. eur a se započtením finančních nástrojů pomoci evropských finančních institucí (EIB, EBRD) se bude jednat o částku 11 mld. eur,“ dodala Týblová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…