Místopředseda fondu nezávislé žurnalistiky i ekonom, vykopaný Prymulou. Fiala představil tým poradců

17.01.2022 17:57

V seznamu poradců nového premiéra Petra Fialy (ODS) figuruje podle serveru iDNES.cz více než deset jmen. Kromě například hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské či ekonoma Daniela Münicha tam jsou i lékaři, například Petr Gál či Ivan Netuk.

Místopředseda fondu nezávislé žurnalistiky i ekonom, vykopaný Prymulou. Fiala představil tým poradců
Foto: Hana Brožková
Popisek: Premiér Petr Fiala

Odborník na e-government a digitální transformaci Zdeněk Zajíček, hlavní ekonom ve společnosti BH Securities Štěpán Křeček či již výše zmiňovaní ekonomové Helena Horská a Daniel Münich. To jsou jména jen některých z poradců premiéra Petra Fialy. 

Například právě jméno Daniela Münicha rezonovalo v loňském roce poté, co jej epidemiolog Roman Prymula, v té době šéf týmu Covid-19, vykázal z jednání laboratorní skupiny na Ministerstvu zdravotnictví. Náměstek ministra zdravotnictví Prymula se tehdy bránil tím, že Münich jejím členem není a na minulé jednání pozván nebyl.

Na předminulé jednání jej pak tehdy pozval na základě požadavku pana Švejnara, aby tam někdo byl, tvrdil Prymula. „Takže jsem ho tehdy pozval a za celé to dvouhodinové jednání neřekl ani slovo. Akorát se pak člověk na sítích dočítá, co se mu nelíbí. Navíc nám v podstatě téměř rozklížil Chytrou karanténu tím, jak napadl hygieniky, tudíž jsem opravdu nejevil žádnou potřebu ho na včerejším jednání mít. Na to další zasedání jsem ho tedy už nezval,“ zdůvodňoval tehdy Prymula své kroky.

„Před chvílí jsem byl vykázán plukovníkem v záloze panem Prymulou z pravidelného jednání laboratorního týmu na Ministerstvu zdravotnictví (koordinuje rozvoj testovacích kapacit, testování, vyhodnocování). Nelíbí se mu prý, co říkám v médiích (kladu nepříjemné otázky o (ne)dostupnosti dat o testování, o absenci kvalitních analýz, o absenci efektivní testovací strategie, o málo ambiciózním výhledu budování testovací kapacity, o pomalém rozjezdu chytré karantény...),“ poznamenal tehdy k celé věci Daniel Münich.

„Na jednání jsem byl zván jako zástupce ekonomického poradního týmu při Ústředním krizovém štábu. Jsem přesvědčen, že smysluplný plán ekonomických opatření můžeme dělat pouze tehdy, pokud budeme mít dostatek epidemiologických dat, analýz a na jejich základě plán do budoucna. Plošná karanténa nebo plošné uvolnění nejsou pro naši zemi (vhodná) řešení,“ vysvětloval Münich a apeloval na potřebu intenzivní celostátní chytré karantény podpořené masivním a chytře cíleným PCR testováním bedlivě analyticky vytěžovaným.

Ale zpět k seznamu poradců Petra Fialy (ODS). Kromě nich na seznamu figuruje také David Havlíček (vedoucí úseku finančního a správy pojistných událostí v EGAP) či hlavní analytička Hospodářské komory Karina Kubelková.

A nechybějí ani lékaři – například odborník na kardiovaskulární chirurgii Ivan Netuk či lékař se specializací na oblast dětské chirurgie a traumatologie Petr Gál. Radit Fialovi v zahraničních a bezpečnostních otázkách bude někdejší velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar. 

Pro oblast mediální si pak Fiala vybral dlouholetého novináře a mediálního manažera Michala Klímu, jenž je předsedou správní rady Nadačního fondu obětem holokaustu. Kromě toho je také místopředsedou správní rady Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky. Vzhledem ke své funkci poradce premiéra se však rozhodl opustit nejen tuto správní radu, ale i správní radu Mezinárodního tiskového institutu. Rezignuje na nejbližších zasedáních správních rad obou organizací.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…