Místopředsedkyně ČSSD, nařčená z pozemkových čachrů: Koupila jsem to za cenu odpovídající odhadu

18.03.2015 20:21

Nová místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová dnes uvedla, že cena pozemku, který v roce 2006 koupila v pražské Michli, odpovídala znaleckému posudku. Arnoštová tehdy pozemek koupila za necelých 1,5 milionu korun, i když podle deníku Právo může mít dnes hodnotu kolem deseti milionů.

Místopředsedkyně ČSSD, nařčená z pozemkových čachrů: Koupila jsem to za cenu odpovídající odhadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Teska Arnoštová

 List problematizuje i další aspekty tehdejšího nákupu, podle Arnoštové ale o zákonnosti nabytí pozemku opakovaně rozhodly soudy. Kvůli uvádění nepravdivých údajů podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

Arnoštová, která působí také jako náměstkyně ministra zdravotnictví, pozemek o rozloze 1747 metrů čtverečních koupila v červenci 2006. "Výše sjednané kupní ceny 1 482 578 korun odpovídala znaleckému posudku zadanému soudem v rámci soudního řízení. V roce 2004 soudní znalec ocenil pozemek na cenu 1 34 1 256 korun, když zohlednil znehodnocení pozemku skladováním stavebního odpadu a s tím spojené náklady na odstranění takové zátěže z pozemku," uvedla v prohlášení zveřejněném na webu ČSSD.

Rodina původního majitele Tomáše Šulce po jeho smrti prodejní smlouvu napadla

Právo přitom napsalo, že už dřívější znalecký posudek z roku 2002 parcelu ohodnotil na 2 148 000 korun. Podle běžných obchodních podmínek prý v roce 2006 majitel pozemku mohl od Arnoštové získat až šest milionů korun. Smlouvu o prodeji nemovitosti podle deníku připravil otec Arnoštové.

Rodina původního majitele Tomáše Šulce po jeho smrti prodejní smlouvu napadla, u soudů ale neuspěla. "Zákonnost nabytí pozemku pak potvrzují opakované pravomocné rozsudky soudů vydané v rámci občanskoprávních řízení trvajících přes pět let, které byly iniciovány protistranou. Soudy vždy uznaly zákonnost postupu i kupních smluv a návrhy protistrany zamítly postupně všechny instance našeho právního systému," napsala ve vyjádření Arnoštová. Šulc podle ní proti kupní smlouvě a jejím parametrům nikdy nevznesl žádné připomínky.

Právo v pondělí uvedlo, že na Arnoštovou a jejího otce, právníka Jana Arnošta, který připravil kupní smlouvu, podali v únoru v Praze trestní oznámení pro možný podvod dědicové původní majitelky pozemků. Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová listu řekla, že žalobkyně Jana Murínová v uplynulých dnech rozhodla o předání oznámení Krajskému státnímu zastupitelství v Brně. Důvodem je to, že Praha podle ní není věcně a místně příslušná. Teprve zastupitelství v Brně má určit, jestli se policie bude tímto trestním oznámením dále zabývat.

Podala jsem trestní oznámení, upozorňuje místopředsedkyně ČSSD

Arnoštova dává kauzu, která má prý za cíl ji poškodit, dává do souvislosti se sjezdem ČSSD z minulého týdne, na němž se stala místopředsedkyní strany. "S ohledem na uvádění nepravdivých údajů o mé osobě jsem podala trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření ze spáchání trestných činů pomluvy a křivého obvinění," uvedla také k anonymnímu dopisu, který v minulých týdnech obdržela některá média.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…