Místopředsedkyně TOP 09 se pustila do Babiše. Ten okamžitě útok oplatil

02.06.2016 20:57

Poslankyně TOP 09 Markéta Adamová a ministr financí Andrej Babiš (ANO) se střetli při dnešních sněmovních interpelacích kvůli průhlednosti financování jejich stran. Adamová označila za podezřelý půlmilionový dar, který Babišovo hnutí ANO dostalo od firmy Velta Plus EU krátce potom, co jeho poslanci většinově nehlasovali pro takzvaný protikuřácký zákon. Babiš naopak nařkl z netransparentního financování TOP 09. Zprávu přinesla ČTK.

Místopředsedkyně TOP 09 se pustila do Babiše. Ten okamžitě útok oplatil
Foto: TOP 09
Popisek: Poslankyně TOP 09 Markéta Adamová

Společnost Velta Plus EU se podle webu označuje za jeden z nejvýznamnějších velkoobchodů s tabákovými produkty. „Tento dar, spolu s jeho načasováním, působí přinejmenším podezřele,“ řekla místopředsedkyně TOP 09 a Babiše se ptala, jestli hnutí, aby zamezilo spekulacím, peníze vrátí.

Babiš zdůraznil, že dar od firmy je transparentní, všichni o něm vědí a nemá s protikuřáckým zákonem nic společného. S poukazem na vyjádření firmy uvedl, že už se většinově zabývá prodejem jiného zboží a podíl obratu z tabáku tvoří jen dvě procenta. „Spojovat tohle s aktuálním děním ve sněmovně je buď dokladem hlouposti, nebo záměrem poškodit naše hnutí,“ řekl Babiš. Nevidí důvod k tomu, proč by mělo ANO dar, o němž dnes informoval deník Právo, vracet.

Babiš naopak uvedl, že TOP 09 převedla koncem května tři miliony korun z normálního účtu na účet transparentní, kdo jí peníze dal, není známo. Adamová podotkla, že TOP 09 měla zaveden transparentní účet jako první strana v Česku. „Vy máte netransparentní peníze,“ reagoval Babiš.

Hnutí ANO zdůvodňovalo hlasování poslanců o vládním návrhu protikuřáckého zákona jeho změkčením úpravou Marka Bendy (ODS), podle níž by hostinští mohli zřizovat v restauracích kuřárny. Kabinet už schválil novou předlohu bez této změny. Babiš prohlásil, že si hlasování poslanců ANO o tomto zákonu osobně pohlídá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…