Místopředsedou Úřadu pro ochranu osobních údajů se stal ředitel jeho správní sekce Prokeš

12.06.2019 20:40

Místopředsedou Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) se stal dosavadní ředitel jeho správní sekce Josef Prokeš. Neměl protikandidáta. Do funkce ho dnes zvolil Senát. Prokeš v tajné volbě dostal 55 ze 66 odevzdaných hlasů, oznámil předseda senátní volební komise Jaroslav Větrovský (ANO).

Místopředsedou Úřadu pro ochranu osobních údajů se stal ředitel jeho správní sekce Prokeš
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Místopředsedou úřadu se stal Prokeš na základě změny pravidel ochrany soukromí, která byla přijata v návaznosti na evropské nařízení GDPR (Obecné nařízení o ochraně osobních údajů) a která změnila také strukturu ÚOOÚ.

Ve své nominační řeči Prokeš mimo jiné uvedl, že současné technologie zpracování dat mohou být dobrým sluhou, ale špatným pánem. Stát je podle něj velkým správcem a nemalým porušovatelem některých bezpečnostních předpisů ochrany údajů. „Hrozí zásahy do svobody a důstojnosti člověka,“ řekl.

Jako místopředseda úřadu by chtěl mimo jiné posunout ne vždy veřejnosti srozumitelné zveřejňování úředních zpráv o ochraně osobních údajů k průběžnému a aktuálnímu zveřejňování zobecňovaných poznatků z činnosti úřadu. Chce držet „kurz rozumné a vyvážené ochrany osobních údajů“.

Prokeš patří k předním českým odborníkům na problematiku ochrany osobních údajů a soukromí. Začínal v roce 2001 jako expert na elektronický podpis. Působil v řadě vedoucích funkcí v ÚOOÚ, od února 2016 byl ředitelem jeho správní sekce.

Prokeš je také zakládajícím členem Spolku pro ochranu osobních údajů, byl jeho prvním předsedou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…