Mitrofanov má obavy, aby se jednání o ministrech nezměnilo v perský trh

04.01.2014 12:16

Podle komentátora Práva Alexandra Mitrofanova se nyní o budoucí vládě vyjednává jako na perském trhu. Můžeme tak prý očekávat křik, smlouvání, odchody a návraty. Jenže podle Mitrofanova se na perském trhu nejedná o osudu celé země.

Mitrofanov má obavy, aby se jednání o ministrech nezměnilo v perský trh
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Miloš Zeman v Chomutově

Podle Mitrofanova už Miloš Zeman zná seznam jmen ministrů v Sobotkově vládě. Komentátor nepochybuje, že se už nad prvním návrhem členů trojkoaliční vlády prezident s budoucím premiérem střetli a že se podle všeho na jménech všech ministrů neshodli.

„Sobotka přitom, byť přesný seznam případných členů vlády neznáme, Zemana nešetří. Podle všech dostupných náznaků mu předložil jména, u nichž věděl, že prezidenta nejen nepotěší, ale že se proti nim rázně vyhradí,“ píše Mitrofanov. Komentátor pak připomíná poslední výroky šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky před schůzkou se Zemanem. Sobotka mu totiž například připomněl, že byl zvolen díky hlasům členů a voličů sociální demokracie.

Zeman nesmí z tohoto klání odejít poražen na hlavu

„Sobotka zná Zemana dlouhá léta a tuší, že o ideovost jde prezidentovi nyní jen stěží. Zeman ale nesmí odejít z tohoto klání jako na hlavu poražený,“ varuje komentátor. „Kdyby tento pocit získal, byl by pravděpodobně schopen podřídit ústavní procedury pohybům svého ega,“ míní Mitrofanov. Proto prý také Sobotka nechtěl předčasně prozradit jména navrhovaných ministrů.

Nyní přichází na pořad perský trh. Podle Mitrofanova se totiž situace neobejde bez dalšího vyjednávání a obchodování něco za něco. „Je to v politice běžné. Může to ale mít formu rozhovorů, při kterých se obě strany řídí primárně státnickými ohledy. A nebo podobu perského trhu, kde se bude křičet, smlouvat, vyhrožovat, odcházet, vracet se a nakonec se plácne,“ popisuje Mitrofanov.

„Na perském trhu se ale nejedná o osudu celé země. Což se v utkání mezi prezidentem a vítězem voleb podle všeho prozatím děje,“ uzavírá Alexandr Mitrofanov svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…