Mladá česká muslimka promluvila. Na muslimy se tu prý útočí, ale nikdo o tom často nemluví...

15.02.2019 15:22

Studentka Eman Ghalebová pohovořila v pořadu Prostor X Čestmíra Strakatého o své muslimské víře. Na otázku, zda je na ni hrdá, odpověděla, že je spokojená.

Mladá česká muslimka promluvila. Na muslimy se tu prý útočí, ale nikdo o tom často nemluví...
Foto: Vít Hassan
Popisek: U mešity v Berlíně

„Jsem vnitřně vyrovnaná s tou vírou a jsem spokojená i hrdá, ale svoji hrdost nedávám moc najevo, protože někdy ta hrdost může... Ta hranice mezi hrdostí a pohrdáním je jiná,“ poznamenala Ghalebová úvodem ke své víře. Mladá studentka je z Jemenu, v Česku vyrůstá od pěti let. Od malička je k víře vychovávána rodiči. 

Video najdete ZDE.

„Během puberty jsem se setkávala s mnoha věcmi, které jsem v náboženství nechápala,“ poznamenala Ghalebová, jež podle svých slov hodně přemýšlela nad šátkem. „Došla jsem však k vnitřnímu přesvědčení, že bych šátek mohla nosit a je pro mě symbolem identity a svobody,“ dodala. 

Anketa

Přejete si, aby ve volbách do Evropského parlamentu uspěly proevropské liberální strany? (TOP 09, STAN, KDU-ČSL)

4%
96%
hlasovalo: 20144 lidí

Pohledů lidí si podle svých slov nevšímá. „Zvykla jsem si,“ řekla. „Jak začala ta uprchlická krize v roce 2015, tak v tu dobu jsem si vyslechla několik komentářů na ulici, nadávky… Ze začátku jsem se bála, ale pak si člověk zvykne,“ sdělila. Ale zároveň podotkla, že je špatně, že si na to zvykla. „Je to špatně, když si na to společnost zvykla,“ řekla. Podle jejích slov existují útoky proti muslimům, které se mnohdy nenahlásí, nebo se o nich nemluví.

Zkritizovala pak také politiky, kteří se netají svými populistickými názory, jež jsou podle ní leckdy i na hranici zákona. „Tyto názory neohrožují tolik mě jako muslimku, ale celkově tu společnost,“ poznamenala. „Lidé začínají mít takový strach, že se vzdají těch svých hodnot, jako je svoboda a tolerance. A přestávají si těch věcí vážit, kvůli strachu,“ dodala. Jako první oběť populismu pak vnímá případ prvního českého teroristy, jenž byl odsouzen za to, že způsobil nehody dvou osobních vlaků a snažil se to „hodit“ na muslimy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …