Mladá fronta vlastněná Františkem Savovem vyhlásila insolvenci, chystá se reorganizace

13.02.2020 13:16

Společnost Mladá fronta byla nuceno podat na sebe insolvenční návrh a chystá se na reorganizaci. Učinila tak poté, co se nedohodla se svým strategickým investorem. Financující banka požádala o jednorázovou úhradu provozního kontokorentu, zablokovala bankovní účty společnosti a stávající akcionář zatím nedokázal pokrýt vznikající ztrátu vydavatelství. Mladá fronta insolvenci oznámila v tiskové zprávě.

Mladá fronta vlastněná Františkem Savovem vyhlásila insolvenci, chystá se reorganizace
Foto: red
Popisek: Vydavatelství Mladá fronta

„Od loňského listopadu čelíme šikanóznímu insolvenčnímu návrhu společnosti Bazcom, přestože jsme jeho spornou pohledávku uhradili, abychom zabránili dalším nezvratným škodám na reputaci a obchodních vztazích společnosti. To, že se v den zpětvzetí insolvenčního návrhu společností Bazcom objevil další insolvenční navrhovatel, společnost BIZPOINT s.r.o., vůči níž žádné závazky neevidujeme, vyvolává důvodné pochybnosti ohledně skutečného záměru osob stojících za těmito subjekty. Nicméně tento cílený tlak mířící na likvidaci společnosti vyústil v to, že úvěrující banka nám oproti zavedené praxi minulý týden zesplatnila provozní kontokorent, zablokovala bankovní účty a někteří významní klienti v důsledku podaného insolvenčního návrhu váhají se splatností našich faktur,“ vysvětluje okolnosti tohoto kroku generální ředitel vydavatelství Jan Mašek.
 

Anketa

Je dobře, že knihkupectví vyhodilo z práce ženu, která napsala protiromské statusy?

3%
97%
hlasovalo: 14809 lidí
 
Ten také uvedl, že jediný akcionář Mladé fronty, František Savov, nedokázal dodržet závazek, že bude financovat provozní ztrátu, kterou se poslední dva roky dařilo snižovat a letos byl v plánu mírný zisk. „Představenstvo společnosti Mladá fronta a.s. bohužel nemá v této chvíli ze zákona jinou možnost, než požádat o ochranu před věřiteli a podat insolvenční návrh. Doufáme, že situaci bude možné vyřešit reorganizací, která umožní zachování pracovních míst a provozu společnosti. Situaci jsme se snažili řešit intenzivním jednáním s akcionářem i se strategickým investorem, významnou slovenskou investiční skupinou, která byla připravena do společnosti vstoupit a kapitálově ji posílit. Tato jednání probíhala až do včerejšího večera, k dohodě však přes veškeré úsilí nedošlo,“ dodal Mašek. 
 
Krajský soud v Českých Budějovicích již určil předběžnou insolvenční správkyni, jejíž úlohou bude zejména zajistit další provoz vydavatelství a uspokojovat související pohledávky věřitelů.
 
„Věříme, že bude zajištěna kontinuita provozu společnosti a nedojde k přerušení vydávání našich titulů. Jsme připraveni poskytnout insolvenční správkyni maximální součinnost a hledat způsoby, jak stávající situaci Mladé fronty a.s. řešit co nejlepším způsobem jak s ohledem na obchodní partnery a zaměstnance, tak s ohledem na úctyhodnou tradici společnosti,“ uzavřel generální ředitel společnosti. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…