Mládek: Církev okrádaná komunismem? To spíš Josefem II.

28.02.2012 22:09

Opozici se nezamlouvá koncepce církevních restitucí. Podle stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka by se měla udělat už restituční tečka. Jinak se můžeme dostat až ke třicetileté válce.

Mládek: Církev okrádaná komunismem? To spíš Josefem II.
Foto: mladek.eu
Popisek: Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek

Podle stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka by se měla už udělat restituční tečka. Jinak se obává, že napravování křivd komunismu bude trvat déle než minulý režim. "Abychom se nakonec třeba nedostali až k vyvlastněným protestantským pánům po třicetileté válce," prohlásil ironicky Mládek na veřejné debatě o vrácení církevního majetku.

"Církev měla pouze právo užívací. Pokud bychom měli mluvit o krádeži, adeptem je někdo jiný než minulý režim, a to císař Josef II.," řekl také Mládek. Poslance za ODS Marka Bendu to rozzlobilo. "To je neuvěřitelný omyl," opáčil.

"Stát chránil majetek církve. Říkat, že to církev nevlastnila, je interpretace zcela chybná," odmítal Mládkovu verzi ekonom Arcibiskupství pražského Karel Štícha. "Církve majetek vlastnily, byly zapsány v pozemkové knize. Z hlediska dnešního vnímání vlastnictví byly vlastníky, kteří měli určité omezení," doplnil Benda.

Podle Mládka by bylo nejlepší, kdyby majetek pro církve byl vložen do fondu, ze kterého by se financovala jejich činnost. Sám se na diskuzi označil za „neagresivního ateistu, který respektuje věřící“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…