Mládek: Novela umožní rychlejší přechod k jinému operátorovi

06.02.2017 21:50

Novela zákona o elektronických komunikacích umožní spotřebitelům rychlejší přechod k jinému mobilnímu operátorovi. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Přechod by nově se vším všudy neměl trvat déle než deset dní. Přenést si číslo k jinému operátorovi je v Česku možné od roku 2006. Podle dat Českého telekomunikačního úřadu (ČTU) převedli lidé například v roce 2015 v tuzemské mobilní síti více než půl milionu čísel.

Mládek: Novela umožní rychlejší přechod k jinému operátorovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

„Operátoři někdy nastavovali smluvní podmínky takové, že výpovědní doba, než mohl zákazník přejít k jinému operátorovi, byla někdy poměrně dlouhá. Podle Asociace ochrany spotřebitelů to někdy bylo až 40 dnů. V návrhu zákona se nastavuje maximální možná lhůta, do kdy se musí celý přechod provést,“ upřesnil ředitel odboru elektronických komunikací ministerstva Luděk Schneider.

Mluvčí operátora T-Mobile Martina Kemrová dnes ČTK sdělila, že společnost návrh vítá a je připravena mu vyhovět. Další operátor, Vodafone, tak konkrétní nebyl. „S posledním textem představené novely se musíme nejprve seznámit,“ uvedla mluvčí firmy Markéta Kuklová.

Mládek uvedl, že ministerstvo předloží vládě návrh zákona do 15. února. Kromě úpravy ohledně převodu mobilního čísla podle něj materiál řeší mimo jiné také přechod na nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2.

Dnes je v ČR podle dostupných údajů přes 14 milionů aktivních mobilních čísel, tedy na každého občana připadá více než jedno. Část z karet ale slouží pro různá technická zařízení, jako jsou například poplašná zařízení nebo třeba dálková ovládání garáží. Kromě tří mobilních operátorů pak v Česku funguje více než stovka virtuálních operátorů.

Mládek dnes podotkl, že na fungování trhu mobilních operátorů MPO přímý vliv nemá, tvoří pouze legislativu. Připomněl, že dohled nad trhem mají ČTÚ a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Tyto dvě instituce nebyly podle ministra schopny zabránit tomu, že operátoři poskytují nejlepší a nejlevnější balíčky firmám a podnikatelům a nejsou připraveni je za stejných podmínek poskytnout běžným občanům.

Kvůli cenám mobilních datových služeb se v úterý setká premiér Bohuslav Sobotka s předsedou ČTÚ Jaromírem Novákem a ÚOHS Janem Rafajem. Mládek uvedl, že aktivitu předsedy vlády vítá. Z průzkumu společnosti Rewheel, která zkoumá to, kolik dat dostane uživatel za 30 eur k neomezenému volání a SMS, vyplývá, že cena mobilních dat v ČR je šestá nejvyšší ze zemí EU.

Mládek dodal, že kvůli situaci na mobilním trhu nebude usilovat o znovuzvolení člena rady ČTÚ Ondřeje Malého. Pětiletý mandát mu vyprší v březnu. „Pan Malý nepochopil, že když je v exekutivní funkci, tak se nemá zabývat novinářskými články, ale má konat,“ dodal ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…