Mládek šetří nákup energií. Všechno může být špatně

18.07.2016 12:35

Hlavní město Praha, Karlovy Vary, Olomoucký kraj či středočeské Černošice. To je několik případů samospráv, které mohou mít problém kvůli nákupu energií přes komoditní burzu PXE. Existuje totiž možnost, že obchody přes PXE byly nezákonné. PXE totiž umožňovala, aby jedna a tatáž firma působila u nákupu energií jako poradce pro veřejného zadavatele, připravila pro něj dokumentaci a pak o zakázku sama soutěžila.

Mládek šetří nákup energií. Všechno může být špatně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Kauza, kterou šetří Mládkovo Ministerstvo průmyslu a obchodu, se týká nákupů energií veřejných zadavatelů za několik set milionů Kč, které přes komoditní burzu PXE proběhly. Do šetření se může zapojit i Česká národní banka, protože PXE je dcera Burzy cenných papírů Praha, která má od ČNB licenci.

Ukázkovým případem, jak mohly fungovat nákupy energií přes PXE, jsou středočeské Černošice a jejich nákup energií na rok 2016. Tamní radnice zaplatila firmě Bohemia Energy Entity (BEE) za to, že bude u nákupu energií přes PXE působit jako poradce, který připraví dokumentaci. To by samo o sobě nebylo nic špatného, kdyby se následně BEE nezapojila přímo do obchodování na PXE a nezískala významnou část černošické zakázky, konkrétně dodávku plynu.

Podezřele úspěšný Amper Market

Druhou část zakázky, která se týkala elektřiny, získala společnost Amper Market, která je při získávání zakázek na energie zadávaných přes PXE nadprůměrně úspěšná. Z analýzy všech obchodů s elektřinou, které přes komoditní burzu PXE proběhly, vyplývá, že od spuštění komoditní burzy PXE v listopadu 2014 do června 2016 realizoval Amper Market přes tento trh kontrakty v objemu 171 478 MWh – ve finančním vyjádření za 144 milionů Kč. To představuje 80 procent celého obchodování s elektřinou na komoditní burze PXE, a to jak v objemovém, tak finančním vyjádření. Tento svého druhu monopol Amper Marketu sleduje s obrovským odstupem BEE, která má na obchodech PXE podíl necelá tři procenta.

Amper Market získal kontroverzní pověst v kauze obecně prospěšné společnosti Energie pod kontrolou, která dodávala do roku 2015 energie řadě převážně menších obcí. Vyšlo ale najevo, že skutečným dodavatelem energií byl bez jakéhokoliv výběrového řízení Amper Market a „ópéeska“ Energie pod kontrolou byla pouze mezičlánek. V roce 2015 ale spolupráce obou firem zaskřípala a Amper Market obvinil Energie pod kontrolou, že jí za energie neplatí. Potom firma Amper Market rozeslala v průběhu zimní sezóny do desítek obcí dopis, ve kterém je žádala, aby začali odebírat energie přímo od ní, jinak může dojít k ukončení dodávek. Kauza se táhne dodnes.

Další zvláštnosti PXE

Dodavatelé energií působící zároveň jako poradci pro přípravu veřejné zakázky však nejsou jediným problémem PXE. Další zvláštností této burzy je, že k uzavření burzovního obchodu na PXE nestačí samotná transakce, ale dodavatel s odběratelem následně uzavírají zvláštní smlouvu. Přitom základní vlastností burzy je, že má standardní obchodní podmínky, takže separátní smlouvy jsou zbytečné.

Problémem je i vyhodnocení, zda se přes PXE dosahuje obvyklých tržních cen. PXE totiž nezveřejňuje kurzy komoditních obchodů s energiemi pro koncové zákazníky.

Veřejní zadavatelé, bděte

Pro kteréhokoliv starostu je lákavé, pokud se za ním dostaví sympaticky působící poradce slibující úsporu u veřejné zakázky na energie, jednoduchý výběrový proces a ještě jako bonus hezký článek v novinách o tom, že město X na energiích šetří. Nelze se divit, že občas představitel samosprávy skočí na špek.

Jak ukazuje případ obchodů na PXE, to, co je lákavé na první pohled, může ve skutečnosti znamenat právní, politický i ekonomický problém. V případě PXE se situace pro veřejné zadavatele jeví tak, že lepší je počkat na výsledek ministerského šetření, zlepšení interních procesů ze strany PXE, a především zvětšení konkurence dodavatelů na tomto trhu. Pokud 80 procent objemu zakázek na dodávku elektrické energie získává jediná společnost Amper Market, je těžké o transparentním konkurenčním prostředí hovořit. 

Vyjádření společnosti POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE, a.s.:

reklama

autor: pas

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…