Mládek v ČT: Příznivci intervence v ČNB vyhráli až po několikerém hlasování

19.05.2014 21:20

Co vláda udělá pro podporu podnikání a zvýšení zaměstnanosti v Česku? Především příjme služební zákon. Právě problémy se státní správou jsou podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka tím, co českou ekonomiku brzdí. Nápadů na pomoc ekonomice je ale víc. V pořadu Hyde Park České televize ministr reagoval i na dotazy týkající se státní podpory pro firmu OKD nebo problematickou podporu obnovitelných zdrojů. Došlo i na Ukrajinu.

Mládek v ČT: Příznivci intervence v ČNB vyhráli až po několikerém hlasování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Již dnes platí, že firmy mohou získat podporu až 200 tisíc korun za to, že vytvoří pracovní místo v regionech s vysokou nezaměstnaností. Původně to bylo jen 50 tisíc korun. V Ústeckém kraji by navíc mohla pomoci investice Nexen - výrobce pneumatik, který slibuje zaměstnat nejméně tisíc lidí. A o vytvoření nových pracovních míst usiluje podle šéfa resortu vláda především.

Česko není montovnou automobilek, to je nefér označení, brání se ministr

„Pobídky pro zahraniční investory jsou primárně v tom, že dostávají úlevu na dani v případě, že udělají zisk, který by bez příchodu do České republiky neudělali,“ prozradil na úvod Mládek. Firmy jsou motivovány k tomu, aby v Česku zůstaly delší čas, v průměru deset let. Úlevu na dani totiž firmy dosáhnou až po uplynutí určité časové lhůty. „Když žijete v globalizovaném světě, tak nemáte jinou možnost než usilovat o zahraniční investory,“ podotkl ministr. Investiční pobídky realizuje většina zemí světa. Projekt s firmou Nexen ale zatím není podepsán, ministr o něm proto nechtěl příliš hovořit. Nebyla podepsána investiční smlouva.

Mládek reagoval také na dotaz, zda Česku neškodí, že je především zemí montoven pro automobilky. „Já myslím, že to o té montovně je nefér a rozhodně to neplatí o automobilovém průmyslu. Vždyť tady máme tři automobilky, které vyrábí auta víc jak sto let,“ připomíná ministr. Jinak se vláda ale nesnaží určovat, jaké podniky na českém území chceme či nechceme. Vláda stojí o firmy, které vytvoří nová pracovní místa. Tomu má napomoci i ekonomická diplomacie, která prý byla po hříchu v minulosti opomíjena.

Podnikatelům pomůže kvalitní státní správa

Následně vzpomněl exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který živnostníky tlačil k tomu, aby uplatňovali buď daňové paušály, nebo odpočty na děti, ale ne oboje. To je cesta fakticky vedoucí k poškození živnostníků s dětmi. Podle Mládka by se to mohlo změnit, což v diskusi otevřel i stávající ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Pan ministr financí by měl dát nějaký ucelený návrh, a my teprve potom zjistíme, co tam je. Ale v koaliční smlouvě se hovoří o omezení paušálů," připomněl v pořadu Mládek.

Podnikatelům chce vláda pomoci tím, že uvede v život zíkon o státní službě. I podnikatelé totiž potřebují fungující státní správu. Podle Mládka to rozhodně není tak, že by podnikatelům vyhovoval co nejnižší počet úředníků. Podle ministra je třeba vytvořit základ pro kvalitní státní správu. V některých segmentech hospodářství by Česku podle Mládka prospělo i zavedení eura. Stejně tak by Česku pomohlo větší propojení škol s praxí, což se nedaří především u středních a menších firem.

Už za Nečase se prý však zjistilo, že problematickým místem rozvoje ekonomiky je špatně fungující státní správa a je tedy třeba vybudovat profesionální úřednický aparát.

Podpora OKD

Mládek se vyjádřil také ke kauze OKD a státní podpoře. Z jeho pohledu byla pomoc státu nejméně špatným řešením, protože Moravskoslezský region i bez problémů OKD trpí vysokou nezaměstnaností a bez podpory by se tato situace ještě zhoršila. „Vůbec mi to nedělá radost, ale můžeme to udělat jen proto, že to notifikuje Evropská komise a ta to dělá jen proto, že v některých starých zemích EU probíhala restrukturalizace černouhelného hornictví a nikde to nebyl jednoduchý proces,“ podotkl Mládek.

Z těchto důvodů by se podobná podpora mohla jen těžko „naroubovat“ na jiná odvětví - např. stavebnictví. Platí totiž i to, že horníci se jen těžko rekvalifikují na jinou práci. Jejich zaměstnání jim navíc poměrně výrazně poškozuje zdraví. Ministr v této souvislosti prozradil, že z firmy odchází asi pět stovek horníků ročně.

Intervence ČNB a státní dluh

V návaznosti na další dotaz z řad diváků Mládek okomentoval i listopadovou intervenci ČNB. V konkrétních případech to mohlo někoho poškodit, a pokud to ekonomice jako celku prospělo, tak se to ukáže až za čas. Mládek také připomněl, že o intervenci se hlasovalo víc než jednou a zastánci intervence prohrávali. Až jednoho dne vyhráli hlasováním v poměru čtyři ku třem.

České ekonomice ale pomohou především investice a to i na úkor zadlužování. Řada vyspělých zemí světa totiž dnes své dluhy nesplácí, za úspěch se považuje už to, kdy vláda udrží v rozumném poměru státní dluh k růstu národního hospodářství. Pokud se ale v příštích letech bude ekonomice dařit, vláda dá podle Mládka peníze i na umoření části dluhu.

Snižování emisí skleníkových plynů

Ministr tak prohlásil, že Česko nemá až takový problém se snižováním emisí skleníkových plynů, pakliže vezmeme v úvahu, že by bylo možné vyrábět energii z jádra. Mnohem větším problémem je podle Mládka výroba energie z obnovitelných zdrojů, na což tlačí i EU. „Česko je země, kde moc nesvítí sluníčko, moc nefouká vítr a vodní elektrárny už máme postaveny,“ podotýká Mládek. Česko se proto bude v rámci EU snažit, aby nebylo pro Česko závazné dosažení hranice určitého množství energie z obnovitelných zdrojů. Mládek počítá s tím, že rozvoj jaderné energetiky v Česku bude pokračovat, otázkou je, jak rychle. Jako někdejší skaut si je ale Mládek vědom i toho, že ohled na životní prostředí je důležitý.

V závěru pořadu došlo i na problematiku dodávek plynu z Ruska. Podle Mládka nehrozí Česku žádný problém ani v případě, že bude zcela zastaven přítok plynu z Ukrajiny, protože Česko je napojeno jak na norský plyn, tak na ruský plyn i z jiných zdrojů - konkrétně plynovod Nord Stream. Větší obavu než nad exportem plynu či ropy, vyjadřuje ministr z úbytku pracovních míst v ruské odpovědi na některé sankce EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…