Mladí jsou nebezpeční v tom, že věří systému, nemají bytostnou zkušenost. Filozofka varovně

01.01.2023 11:11 | Ze sítí

Co se stane, když si renomovaná filozofka povzdechne, že se jí nelíbí vyzbrojování malých kluků na Ukrajině? O čem vypovídají plná náměstí a vulgarismy politiků a novinářů? Kdo je v naší společnosti elita? A v čem je nebezpečné mládí, které věří systému? O tom s moderátorkou Janou Bobošíkovou hovořila v pořadu Aby bylo jasno filozofka Anna Hogenová.

Mladí jsou nebezpeční v tom, že věří systému, nemají bytostnou zkušenost. Filozofka varovně
Foto: Reprofoto: YouTube
Popisek: Jana Bobošíková s filozofkou Hogenovou

Filozofka Hogenová v minulosti řekla, že se jí nelíbí vyzbrojování mladých chlapců na Ukrajině. Byla za to velmi kritizována. Co by svým kritikům řekla?

„Uvědomila jsem si, že v těch kritikách je hrozně moc nenávisti a málo věcného základu, na kterém by mohly se dostat se mnou do rozhovoru, tak jsem si řekla, že se zachovám asi tak jako ti velcí mí učitelé v minulosti, kteří – když prošli obrovskou kritikou ze strany různých filozofů nebo církví – tak odpovídali mlčením. Pokud je tam tolik osobního, tak tam není o čem diskutovat,“ řekla Hogenová.

Dále hovořila o tom, co znamená pro společnost, když se vytrácí možnost věcné diskuse.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
„Svědčí to o jediné věci. O rychlém návratu totality, která vždycky přichází po těch holubičích nožkách. Ti holoubci přinášejí tu budoucnost velice opatrným způsobem, a proto je nejvíc nutné umět rozumět těm náznakům, které jsou těmi počátky – a počátky jsou vždy polovinou celku, které s sebou přinášejí pak ty obrovské změny, jako je tomu v dnešní době,“ poznamenala Hogenová. 

A jaké další náznaky ona sama vidí? „Je to strach mezi členy akademické obce vyjadřovat se k tomu, že dialog mezi lidmi je opět řízený a je mezi těmi lidmi strach. To je náznak, který je naprosto jednoznačný,“ podotkla filozofka.

Řeč byla také o elitách, o tom, kdo je podle ní elitou v České republice.

„Jedině ten, kdo má tu odvahu vystoupit s tím, co sám svým promýšlením, ale také riskováním dostal do té doby té neskryté pravdy. A to bohužel nemají všichni lidé, kteří jsou politiky nebo kteří jsou mediálními pracovníky,“ sdělila Hogenová, která podle svých slov má ráda pana Šándora. Zmínila také pana Druláka. „A byly tu doby, kdy jsem nesmírně věřila lidem, kteří vyrůstali z toho podhoubí patočkovského, tam ta neskrytost byla vždycky tím nejdůležitějším cílem toho konání, jednání a myšlení,“ řekla.

Hovořila také o školství.

„Dobrý učitel je dílo milosti. Celý život učím, tak vím, že to tak je. A jsou učitelé, kteří jsou neuvěřitelně nádherní a probouzejí děti k sobě samým, a ony se pak tážou. A jsou tedy učitelé, kteří jsou vynikající, ale jsou učitelé, kteří jsou jen technickými vykonavateli N17+, což je vlastně ta metodika vědeckého výzkumu, která je dnes základním kamenem celé vědy, celé filozofie, všeho,“zmínila Hogenová.

Své řekla i k výroku, který kdysi pronesla – že „mládí je nebezpečné v tom, že věří systému“.

Anketa

V případě, že by se tito kandidáti dostali do 2. kola, koho byste volili?

hlasovalo: 11102 lidí
„Věří tomu systému proto, že ještě nemá v sobě ty podstaty, kterým se třeba říká generalizované. To jsou ty podstaty, které se nezískávají jenom z té reflexe nějakých vědeckých nebo filozofických textů, ale jsou to reflexe z té bytostné zkušenosti, ve kterých člověk prohrává, dostává nakopáno, pak se zase na něj usměje sluníčko. A prožívá to v odvaze být sám a vydrží to. Tohle z člověka dělá bytost, která pak má schopnost opravdu se přibližovat k tomu, co je spravedlivé.

Ale pokud tímhle neprojde ten mladý člověk, tak jediné, co je zdrojem jeho jistoty, jsou právě ty metodiky N17+, na základě kterých budou vyhazovat ty staré, dobré profesory z těch vysokých škol, protože v sobě nemají to, co je transcendující, co je vyšší, co je nevýslovné, co se nedá dát do systému, ale naopak mají v sobě to, z čeho ten systém se systémem ukazuje a jest, a to je něco, co ten člověk získává tím životem, který není nic jiného než rozhovor, ve kterém se prohrává, vyhrává a pořád se hledá ta neskrytost. Pokud ten kluk tím neprojde a stane se soudcem ve 30 letech...

Pokud to myšlení je jenom myšlením toho, co se dá počítat – tak to není myšlení, to je počítání. My potřebujeme myšlení myšleného, které v sobě má nejen to usebírání logické, ale má v sobě i uvlastňování. A to uvlastňování, to je to, že tímtéž, co je v nás, poznáváme totéž, co je mimo nás. A pak se ty dvě věci stávají pouze jednou věcí. A z tohoto uvlastnění vzniká pak ta pravá sebedůvěra v životě člověka, kterou je nutno mít, abychom byli spravedliví v tom světě,“ sdělila filozofka Anna Hogenová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dneska sehnat mlaďase na řemeslo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSun-vu-kung , 01.01.2023 13:09:43
je problém.Navoněných telat co drží telefon jako by v něm byl jejich život je spousty ale kluka co se nebojí nastartovat motorovou pilu nebo velkou flexu je málo.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…