Mladý muslim a nezletilá uprchlice. Německo řeší delikátní problém

03.06.2016 9:03

Německo se čím dál častěji potýká v souvislosti s masivním přílivem uprchlíků s rozdílnými kulturními zvyklostmi ve vztahu mezi mužem a ženou. Zatímco německé právo netoleruje manželský svazek mezi dospělým a osobou mladší než patnáct let, pro muslimské migranty je něco takového běžné.

Mladý muslim a nezletilá uprchlice. Německo řeší delikátní problém
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlíci ze Sýrie v táboře Domiz. Snamdin Nurihasan a Henadi Shibli

Dnes jednadvacetiletý Amir a patnáctiletá Alia společně uprchli ze Sýrie do Německa přes Turecko a Řecko. Všechna nebezpečí překonávali společně a doufali, že už je nic a nikdo neoddělí od sebe. Když však dorazili loni v srpnu do Německa, úřady je ubytovaly odděleně. A to přesto, že se půl roku před tím v Sýrii vzali. Případem se již zabýval bavorský okresní soud v Aschaffenburgu a nyní jde celý případ k soudu vyšší instance v Karlsruhe. Jak uvádí deník Welt, soudy nevědí, jestli mají tyto sňatky posuzovat jako zneužívání mladistvých či raději posuzovat případ od případu.

I to je však vzhledem k německému právu problém, protože by tak vznikl jasný precedent. Problém Amira a Alie není rozhodně v současném Německu ojedinělým. Podle ministra spravedlnosti spolkové republiky Severní Porýní-Vestfálsko Thomase Kutschaty z SPD se jedná v důsledku migrační krize o mnoho případů. Mladý pár Amir a Alia je pro německý soudní systém tvrdým oříškem a prozatím se vše řešilo podle německého práva. Úřad pro mládež vychází ze skutečnosti, že Alia je ještě příliš mladá na to, aby mohla zvážit všechny důsledky manželství.

Proto doposud páru frekvenci a místo setkávání určovaly příslušné úřady. Mladí manželé se navíc mohli setkávat jen v doprovodu třetí osoby. „V prohlášení úřady uvedly, že v opačném případě panovaly obavy z nechráněného pohlavního styku, který by mohl vést s největší pravděpodobností k otěhotnění. Z tohoto důvodu také úředníci hovořili s oběma mladými Syřany o antikoncepci,“ konstatuje německý deník s tím, že podle mínění úředníků navíc Alia vypadala ještě mladší než na v současnosti avizovaných patnáct let.

Okresní soud následně souhlasil s úřady a konstatoval, že místní ochranné předpisy jsou závazné v případě ochrany nezletilých, ale nikoli v případě manželství, které bylo uzavřeno podle práva šaría v Sýrii. „Soud vyšší instance v Bambergu však toto rozhodnutí částečně zvrátil a Alia se poté mohla se svým manželem mohla vídat kdykoli,“ píše Welt a dodává, že přesný počet nezletilých manželských svazků není znám. V Severním Porýní-Vestfálsku a Bádensku-Württembersku bylo nicméně napočítáno po dvou stech případech, kdyby byl aspoň jeden z manželů nezletilý.

V samotné Sýrii tvořily podle humanitární organizaci UNICEF nebo Terre des Femmes nezletilá manželství před válkou asi 13%. V současné době se však toto číslo zvýšilo až na více než 50%. A to zejména v uprchlických táborech v Jordánsku, Libanonu, Iráku a Turecku. V těchto regionech počet vynucených manželství roste. „Nicméně v případě Alie a Amira soud v Bambergu žádné známky vynuceného manželství neshledal a oba se již zase mohou vídat. Ostatně manželé již uvedli, že se mezi nimi již odehrál pohlavní styk,“ dodává Die Welt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…